Stortingsvalget 2021 Fra Somalia til Stortinget
SVs Marian Hussein (34) har gått fra å være flyktning til å bli rikspolitiker på tjue år. Nå vil hun tale den lille manns sak på Stortinget.
SV går mot et sjeldent godt resultat ved årets stortingsvalg. For Oslos andrekandidat, Marian Hussein, kan dette bety steget inn i den store salen. Hun går høsten i møte med ærefrykt.
– Jeg er spent. Det blir en ny tilværelse. Etter mange uker med valgkamp der jeg har bedt om tillit, vil jeg vise meg den verdig. Dette er større enn meg selv, sier 34-åringen til Journalen.
Fra Somalia til Norge
Som tiåring kom Marian Hussein fra Somalia til Norge. Hun og familien bosatte seg på Stovner i Groruddalen. Hun beskriver en oppvekst med flerkulturelle vennskap og gode lærere i skolen.
– Vi delte et felleskap i klasserommet og lærte av folk som så oss som de ressursene vi er. Slike mennesker har gjort meg i stand til å bryte noen barrierer, sier hun.
Politisk lynkarriere
På under 25 år har Groruddølen gått fra å ha flyktningstatus til å ta steget inn i rikets demokratiske høyborg. Hun er ikke enig i kritikken av norsk integreringspolitikk.
– Når politikerne gang på gang presenterer en fortelling om at integreringen ikke fungerer, vil jeg være der som et bevis på det motsatte. Man kan klare seg bra - til og med bli Stortingspolitiker. For meg er Norge landet der alt er mulig, sier hun.
Hun mener en god og gratis skole, like utdanningsmuligheter og et inkluderende arbeidsliv er avgjørende i arbeidet for vellykket integrering.
Nye perspektiver
Med arbeidserfaring fra NAV, barnevernet og helsesektoren har Hussein fått kjenne hvor skoen trykker.
– Effektiviseringsjaget i NAV og helsesektoren har gjort at vi teller hender og hoder på en annen måte. Det påvirker hvilke muligheter de ansatte har til å følge opp de enkelte menneskene. Vi trenger et mer tillitsbasert system. Jeg tror jeg kan tilby mine politiske kollegaer noen nye perspektiver i slike saker, sier hun.
For Hussein vil den viktigste kampsaken handle om å utjevne forskjeller. Hun tar med seg sine erfaringer som NAV-rådgiver inn i rollen som folkevalgt.
– Jeg vil kunne se kollegaene mine i øynene når jeg en dag kommer tilbake til NAV. Jeg vil kunne si at jeg gjorde mitt beste for å gi dem bedre muligheter, lover hun.
Antirasistisk oppgjør
For Hussein er rettferdig sosialpolitikk, klima og antirasisme andre viktige hjertesaker. Som selverklært feminist og antirasist reagerer hun kraftig på at FrP-politiker Christian Tybring-Gjedde forrige uke tibød en ung jente 1000 kroner for å ta av seg hijaben sin.
– Det han gjør, er dypt problematisk på mange plan. Vi trenger en større bevissthet rundt rasisme i Norge. Her trengs det en opprydning og en klarere grensesetting, mener Hussein.
Hun samnmenligner kampen mot rasisme med MeToo-bølgen som rullet for noen år siden.
– Vi så en klar endring i den offentlige diskursen før og etter MeToo. Jeg tror vi trenger det samme oppgjøret i kampen mot rasisme, understreker hun.
– Denne samtalen må føres i et bredere lag av samfunnet. Vi har et stykke igjen å gå, men jeg er optimistisk, fortsetter hun.
– Jeg håper at den jenta kan komme inn på Stortinget en dag og vise han at det er plass til henne også, sier 34-åringen.