Har demonstrert siden 2015
En fredag i måneden står det demonstranter utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo. De krever løslatelse av bloggeren Raif Badawi.
Generalsekretær i Amnesty, Jon Peder Egenæs, innleder og ønsker velkommen til demonstrasjonen denne fredagen i november. I sin første apell til demonstrantene tar han opp det saudiarabiske oppkjøpet av fotballklubben Newcastle. For selv om bakgrunnen for den månedlige demonstrasjonen er en protest mot piskingen og fengslingen av Raif Badawi, er demonstrantene enige om at det er flere grunner til å rette kritikk mot Saudi-Arabia.
Et lykkelig sted for kvinner
Ekteparet Elena og Tor Eika er blant demonstrantene. De forteller at de har demonstrert jevnlig siden Raif Badawi ble fengslet i 2015. De var ikke med på den aller første demonstrasjonen, men etter at de leste om den i avisa har de vært faste deltagere. Elena forteller hvorfor det er viktig for dem å demonstrere:
- Saudi-Arabia har et forferdelig regime. Jeg synes også kvinners situasjon er helt forferdelig.
Hun refererer til Urix episoden om Saudi-Arabia og oppkjøpet av Newcastle.
- Der var det også en kvinne som ble halshugd. Og da tenkte jeg på kvinners posisjon, og hvor lett det er å ta livet av folk i det regimet. Det er så annerledes enn våre verdier, så det synes jeg det er verdt å kjempe for. At det blir mer rettferdighet.
Egenæs nevner også kvinnenes situasjon, i sin appell til demonstrantene.
- Kvinnen som leder huset bak oss har gitt et intervju til dagens næringsliv. Der sier hun at Saudi-Arabia er et av de lykkeligste landene i verden for kvinner.
Forsamlingen ler.
Etter appellen fremmer demonstrantene sine krav mot ambassaden. Med Egenæs i spissen bytter på å rope «Free Raif Badawi» og «Free all prisoners of conscience».
Elena Eika forteller at ekteparet har en bok med Raif Badawis tekster.
- Han skrev jo ingen farlige ting, men han mente at man måtte kunne si meningen sin. Han hadde blant annet meninger om hva man skulle gjøre i New York der Twin Towers ble bombet. Og det var en av grunnene til at han ble fengslet, forteller Elena.
Ektemannen Tor forteller at de alltid har sympatisert med Amnesty, men at de er mer aktive i forbindelse med denne konkrete saken. Grete Ræder Østby, som nå har blitt med i samtalen, påpeker at ekteparet har vært veldig trofaste på demonstrasjonene.
Det har en virkning
Selv om demonstrasjonene ikke har en momentan virkning, er de tre enige om at Amnestys protester har effekt.
- Det blir en torn i kjødet hele tiden for Saudi-Arabia. Det er irriterende for dem, vi lar dem ikke være i fred, sier Elena.
Grete tilføyer:
- Ja, også er det ganske vesentlig at Raif Badawi opprinnelig var dømt til 1000 piskeslag. Og så reagerte verden. Da fikk han de første 50 piskeslagene, og så var det slutt. Det er en radikal forbedring, og det mener jeg den verdensvide amnestyaksjonen kan ta noe av æren for.
En håndfast støtte
Solfrid Foss er også blant demonstrantene. Hun har vært medlem av Amnesty i 40 år, og fremhever at det å stille på de månedlige demonstrasjonene er en håndfast måte å støtte menneskerettighetssaken på.
- Det er det lille man kan bidra med som enkeltperson, å bli med på disse demonstrasjonene.
Solfrid mener Amnesty har en god arbeidsmetode.
Etter en halvtime med appeller og protestrop mot ambassaden avslutter Egenæs arrangementet for denne gang.
- Vi sees ferdag 3. desember. Da blir det kanskje gløgg i stedet for kaffe.