Krever en bedre advokatlov
Onsdag ettermiddag samlet unge seg på Eidsvolls plass for å aksjonere mot kapitalflukt.
I kjølevannet av den forrige regjerings forslag til advokatlov som nylig ble tildelt justiskomiteen, holdt elever fra 12 ulike folkehøgskoler en aksjon mot kapitalflukt. Dette ved hjelp av Changemaker Norge, KFUK-KFUM Global og Spire.
I sammenheng med den kommende behandlingen av "Lov om advokater og andre som yter rettslig bistand", ville organisasjonene og folkehøgskolene overekke sine krav til justiskomiteen.
Changemaker Norges 1. nestelder Matilde Angeltveit er en av de som mener at advokatloven ikke er god nok.
– Først og fremst er advokaters taushetsplikt utrolig viktig, men en så sterk taushetsplikt gir ikke mening når det kommer til skattespørsmål og skatterådgivning. Problemet er at man gjemmer seg bak taushetsplikten for å bedrive ulovlig skatterådgivning.
Hun forteller videre at det finnes skatterådgivere som legitimt forklarer hvordan skattelovgininga funker, men at en del av disse også hjelper rike og store selskaper i å legge opp selskapsstrukturen sin. Dette på en kunstig måte, for å sluse penger inn i skatteparadiset.
De på toppen
Blant de som mottok kravene var stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland fra SV. Han sitter også som medlem i justiskomiteen.
– Hvorfor takket du ja til invitasjonen om aksjonen?
– Denne aksjonen er viktig fordi man fundamentalt skal betale skatt i et moderne samfunn. I dag ser vi at det er noen på toppen som bruker mye ressurser og lar være å bidra i felleskapet. De som taper mest på det er de som trenger fellesskap mest.
– Skal taushetsplikten hos advokater bli bevart når de driver skatterådgivning?
– Kjernen av taushetsplikten som handler om at folk skal ha en rettferdig straffeprosess må ivaretas. Det man ser er at taushetsplikten på skatteområdet i Norge er ganske vid, men i en rekke andre land så settes det grenser på hvor langt man kan gå i skatteplannlegging, sier Unneland.
De mener derfor det er på tide og se på reglene og at man er åpen for å innskrenke de.
Streng taushetsplikt
– Hvorfor er dere misfornøyde?
– Det har mye å gjøre med de rike som står på toppen og som ikke kommer med skattepenger. Dermed forsvinner mye av pengene som da kunne gått til de fattige landene, mener Katya Fikkan.
Fikkan går studielinjen Global på Lundheim folkehøyskole og deltok i dag i aksjonen. Hun forteller videre at FNs bærekraftmål om fattigdom er viktige og at det stadig ble tatt opp på solidaritetsseminaret.
– Den ekstreme taushetsplikten trenger ikke å forsvinne helt, men det bør blir mindre taushetsplikt på de som spør om hjelp med skattepenger, fortsetter hun.
Bli engasjert
Mathilda Angeltveit oppfordrer unge til å bli med på arrangementer og aksjoner.
– Den viktigste oppfordringen min er at man engasjer seg i temaet og blir med på ting. Dette er et strukturelt problem, i forhold til klima så vi må jobbe på systemnivå, avslutter Angeltveit.