Etterlyser en kritisk presse
Eierforhold, frykt og en annen virkelighetsoppfatning. Det mener forskere er årsakene til at journalister i Guatemala unngår å jobbe med gravende journalistikk.
– Mye av det som foregår i Guatemala kommer ikke frem i landets medier. Pressen er en del av den etablerte ordenen, forteller Mariel Aguilar Støen. Hun er opprinnelig fra Guatemala, og jobber nå som forsker ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.
Aguilar Støen mener at det ikke eksisterer en fri og uavhengig presse i Guatemala i dag. Mye av det skyldes eierforhold, og nære kontakter til styresmaktene og kriminelle miljøer.
– Det er eliten som eier mediene i Guatemala, og de har ofte forbindelse med regjeringen og narkotikamiljøene. Man må tenke på at dette begrenser friheten. Det er et komplisert system, sier Aguilar Støen.
Dekker mye
Erik Berge jobber som koordinator for Norsk nettverk for Latin-Amerika-forskning (NorLARNet) ved Universitetet i Oslo. Han har bodd flere år i Guatemala, og første gangen han var i landet var i 1985. Da ble han overrasket over hvor mye som faktisk ble dekket i mediene.
– Min første reaksjon var at det stod mye i avisene om det som foregikk. Man kunne lese om faktiske hendelser, også alvorlige. Jeg har vel også hatt det inntrykket i senere tid, forteller Berge.
Absurde TV-nyheter
Men selv om guatemalanske medier dekker faktiske hendelser, er det et stort fravær av undersøkende journalistikk, ifølge Berge.
– Å se på TV-nyhetene synes jeg alltid er helt absurd. Det virker som om journalistene drar for å intervjue en eller annen, så får intervjuobjektene prate så lenge de vil, og så sender mediene intervjuet uten å redigere det. Det er et stort fravær av undersøkende, gravende journalistikk, poengterer Berge.
Aguilar Støen er enig med Berge i at pressen er lite kritisk i Guatemala. Hun savner at mediene stiller spørsmålstegn ved hendelser som finner sted.
Langt unna en fri og uavhengig presse
– Dersom det er en stor demonstrasjon vest i landet, blir dette dekket, men det blir heller fokusert på at ”disse indianerne” som er involverte i demonstrasjonen, gjør det vanskelig for den øvrige befolkningen å kjøre i området i en viss periode. Man blir oppfordret til å holde seg unna demonstrasjonen, men man får ikke en kritisk dekning av saken, sier Aguilar Støen.
Berge føyer til:
– Hvis du har en skala fra 0 til 100, der 100 er en fri og uavhengig presse, er guatemalanske medier ganske langt fra 100, forteller Berge.
Aguilar Støen sier at mediene sjelden gir stor plass til viktige hendelser. Hør henne fortelle om en sak der mediene nedprioriterte en hendelse hvor én person ble drept og 400 mistet alt de eide.
Hør Mariel Aguilar Støen fortelle om saken her.
Selvsensur og korrupsjon
Guatemala er preget av organisert kriminalitet, store narkotikamiljøer og mafiavirksomhet. De kriminelle miljøene blir ofte også koblet til viktige personer høyt oppe i statsapparatet. Da kan det bli en utfordring for mediene å drive med gravende journalistikk.
– Dersom man skal lage en sak om narkotikakriminalitet og begynner å grave om det, kan man komme til steder som man ikke ønsker å komme. Livet ditt kan da bli satt i fare, sier Aguilar Støen. Hun tror at journalister i Guatemala unngår å drive med gravende journalistikk i frykt for å bli truet, og i verste fall drept.
Berge forteller også at det har vært tendenser til korrupsjon blant journalister i landet. Journalistene tjener som oftest svært dårlig. De kan derfor la seg ”kjøpe” til å skrive saker, for å spe på lønna.
– Det har vært beregnet at halvparten av inntektene til journalister stammer fra historier de har laget gjennom korrupsjon. Fra myndighetene får de penger ved å trykke ”de gode historiene”, som myndighetene får dem til å skrive.
Guatemalas ambassadør til Norge, Juan León Alvarado, forteller at dersom du betaler nok, kan du komme på forsiden av Guatemalas fremste avis. Han mener at korrupsjon svekker pressefriheten i landet. Les saken her. (Id: 41673)
Annen virkelighetsoppfatning
Guatemala er et land med en stor ulikhet blant befolkningen. 30 prosent er analfabeter. Kun to prosent tar høyere utdanning og kun en liten andel er politisk aktive. Det preger også mediedekningen.
Vil du lese mer fakta om Guatemala? Klikk her.
– I Guatemala er mange grupper ekskludert fra å ha tilgang til for eksempel politisk deltakelse. Hadde bøndene som ikke eier jord vært organiserte og hatt litt mer politisk innflytelse, hadde de kanskje fått frem sakene sine i større grad enn hva de gjør i dag. Men uansett, det tar selvfølgelig ikke bort samfunnsansvaret til pressen, understreker Aguilar Støen.
Den guatemalanske forskeren mener at virkelighetsbildet til folk i Guatemala ikke alltid stemmer overens med folks oppfatning av virkeligheten ellers i verden. Grunnen er at det er begrenset hva elever lærer om historien til Guatemala på skolen. Det påvirker igjen journaliststudentenes kunnskapsgrunnlag, og muligheten deres til å tenke kritisk, mener hun.
– Hvilken bagasje har journalistene med seg fra universitetet? Hva slags utdanning får de? Hva kjenner de av historien til Guatemala, og hvem har fått lov til å fortelle den historien? Dersom du blir fortalt en tolkning av virkeligheten og den aldri blir utfordret, blir det vanskelig å skulle tenke kritisk videre, avslutter Aguilar Støen.