Guatemala: Et land med pengestyrt presse
Mediene i Guatemala er preget av korrupsjon og selvsensur. Det blir publisert lite gravende journalistikk, og urbefolkningen kommer ikke til orde.
På papiret er Guatemala et lovregulert demokrati med en etablert pressefrihet. I realiteten er makten skjevt fordelt, og de kritiske stemmene dirigeres av en overstyrende elite.
En kjede av sensur
Guatemalas ambassadør til Norge, Juan Leon Alvarado, mener at korrupsjonen i landet svekker pressefriheten.
Guatemalanske journalister tør ikke drive undersøkende og kritisk journalistikk. En av årsakene til dette er at redaktøren blir sensuert av eieren av mediet.
Eieren, som gjerne en en rik og mektig person, ønsker å verne om sine kontakter. Videre legger redaktøren press på sine reportere, igjen for å beholde et nært forhold til sine kontakter.
- Alt er business, bekrefter Juan Leon Alvarado, Guatemalas ambassadør til Norge.
Les og hør intervjuet her.
Journalen har også intervjuet Norges ambassadør til Guatemala. Les og hør hvordan han beskriver dagens pressesituasjon.
Mediehierarkiet ender i at journalisten pålegger seg selvsensur. I enkelte aviser kommer ikke kritiske saker på trykk.
Piratradio
Over halvparten av den guatemalanske befolkningen bor på landsbygda. Her er radio viktigste informasjonskanal. En stort antall av urbefolkningen forstår ikke spansk, og er derfor flittige lyttere av sin lokale radiostasjon. Reporterne står i konstant fare for å miste muligheten til å være på lufta. Myndighetene ønsker ikke å godkjenne grasrotinitiativet, og tvinger de lokale aktørene til å drive illegal radio.
Les om de illegale radiostasjonene på landsbygda her.
Farlig å være journalist
Selv om tallene gir et inntrykk av at det ikke er farlig å jobbe som journalist i Guatemala, er virkeligheten en annen. Drapsraten i Guatemala er høyere enn i Irak og derfor er journalistene, i likhet med resten av befolkningen, utsatt. Les om Oscar De León som har blitt truet på livet på grunn av journalistikken her.
Den norske journalisten Henrik Hovland frilanset i Guatemala under borgerkrigen. Les og hør hvordan han ble forsøkt drept ute på feltarbeid her.
Ettervirkninger av borgerkrigen
På begynnelsen av 1960-tallet brøt det ut en voldsom borgerkrig i Guatemala. Krigen endte i 1997, men har negative ringvirkninger den dag i dag. Les mer om Guatemalas historie og utviklingen i Guatemala her.
Fremstilles som ofre
Selv om over halvparten av innbyggerne i Guatemala tilhører urbefolkningen, slipper mayakvinnene i liten grad til i mediene. Dersom de får spalteplass, blir de som oftest fremstilt som ofre, forteller Kirsten Mellin-Olsen, medllem av Latin-Amerikagruppene.
Se video her.
República de Guatemala
Styringsform: Demokratisk Republikk
Folketall: 13 550 400
Fengslede journalister hittil i år: 0
Fengslede journalister i 2010: 0
Drepte journalister hittil i år: 0
Drepte journalister i 2010: 0