Pressens paradokser

Pressen i Guatemala neglisjerer majoriteten av befolkningen, ifølge Lars Vaagen, Norges ambassadør til Guatemala. Likevel mener han at meningsfriheten er stor i avisene.

- Pressen skriver lite om virkeligheten for flertallet av befolkningen, og det er et alvorlig spørsmål. Flertallet i Guatemala er mayaer, men mediene overser dem og deres situasjon, sier Vaagen. Likevel tør pressen være kritisk overfor regjeringen.

Korrupsjon

Det er et turbulent politisk miljø i landet, og regjeringen kan ifølge Vaagen oppleve at pressen har en kampanje mot dem. Den sittende regjeringen er den første regjeringen som ikke har hatt flertall i hovedstaden, og avisene er selvfølgelig konsentrert om hovedstadsmiljøet og ledende økonomiske kretser.

Derfor er avisene ofte kritiske mot regjeringen. I Guatemala er korrupsjon og transparens hete diskusjonstemaer, og avisene gir omfattende dekning av politikerne som krever transparens.

Drap på journalister

I 2008-09 skjedde det flere sjokkerende drap på lokale korrespondenter.

- Journalistene som ble drept, jobbet i distriktene, og der skjer det en del uforutsigbare ting. Så må det også sies at Prensa Libre, Guatemalas store riksavis, har en seksjon for fylkesnyheter som blir mer og mer populær. Og Guatevision har en halvtime sending hver dag med innhold fra distriktene. Men de journalistene som virkelig pirker i farlig materie, er i fare som mange andre i dette landet. Deler av landet er fritt spillerom for narkotikahandel, og hvis man utfordrer denne eller avslører strukturer på det politiske området, står man i fare, forteller Vaagen.

Selvjustis

Likevel mener han at meningsfriheten på trykk er ganske stor, med alt fra kvinnelige venstrevridde journalister som er mayaer, til høyrevridde spaltister.

- Man snakker om at det er 98 prosent straffefrihet på mord i Guatemala, og jeg tror det finnes en stor selvjustis til ikke å grave, også for journalister. Likevel er det et paradoks at flere aktører, både fra politisk hold og innen den organiserte kriminaliteten, faktisk også  har interesse av at mediene skal framstå som frie og uavhengige, sier Lars Vaagen.