Trues av nettsensur
De hviterussiske myndighetene forsøker å hindre tilgang til uavhengige nyhetssider på internett.
Etter at gebyrer og avgifter på papir har gjort det vanskelig å produsere aviser i Hviterussland, har de ikke-statlige mediene begynt å bruke internett for å formidle uavhengige nyheter fra landet.
Sjanna Litvina, lederen for det hviterussiske journalistlaget BAJ, forteller at myndighetene nå forsøker å hindre tilgang til disse sidene.
- Myndighetene innførte i fjor tolv nye lover for å regulere internettbruk. Blant annet må innehavere av internettcaféer nå kreve personinformasjon fra sine besøkende, og all deres netthistorikk skal lagres i ett år, forklarer Litvina.
Svartelister nettsider
– I tillegg har de svartelistet og blokkert tilgang til noen av de mest populære nettstedene fra offentlige bygninger som skoler og universiteter, sier Litvina.
I april sendte myndighetene ut en ny liste med sider som internettleverandører måtte blokkere fra statlige bygninger og utdanningsinstitusjoner. Denne listen inneholder blant annet de populære nettsidene Charter 97 og Belarus Partisan.
Lukasjenko kritisk
I et intervju i desember 2009 gikk president Aleksander Lukasjenko ut mot de uavhengige sidene.
– Staten må reagere på det som foregår på nettet, sa Lukasjenko til hviterussiske journalister, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Populært blant folket
– Hviterussland har bedre nettilgang enn naboland som Russland og Ukraina, og nærmere fire millioner mennesker har tilgang daglig, sier Litvina.
Charter 97 oppgir at de samme dag som siden deres ble blokkert, hadde over 74.000 besøkende, og at 80 prosent av dem var hviterussiske lesere.
På tross av at nettsidene lever under press, er det ikke full sensur av internett i Hviterussland. Hviterussere som har tilgang til nett hjemmefra, kan fortsatt besøke de uavhengige nyhetssidene.