Truet av rasende mobb

Da journalisten Esha Roy skulle avsløre ulovlig byggingsarbeid, ble hun truet av tjue menn betalt av mektige politikere.

Esha Roy er journalist i den Dehli-baserte avisen Indian Express. I 2005 skulle hun dekke ulovlig byggevirksomhet i den indiske hovedstaden.

Esha Roy, journalist i Indian Express. Foto: Privat

Avisen ville lage en artikkelserie om kjente politikeres eiendommer. En av eiendommene Roy besøkte, var eid av et medlem av opposisjonspartiet BJP, Jagdish Mukhi. Han er også svigerfar til Suresh Pangal, som drev flere av de ulovlige byggeplassene.

Da hun og en fotograf besøkte en av eiendommene til Pangal, ble de møtt av tjue partitilhengere. De omringet bilen journalistene satt i, hamret i bilen og slo sjåføren.

 

Hør Esha Roy fortelle om episoden.

 

Partitilhengerne truet med at de ville ringe politiet og fortelle at journalistene hadde forsøkt å presse penger av dem. Esha Roy husker at de ville hevde overfor politiet at journalistene krevde 15 000 rupies for å ikke publisere artikkelen.

Politiet redde for å ta side

Politiet var redd for å ta side i saken. Esha mener det var fordi mektige menn var involvert. Både Esha og fotografen måtte bli med til politistasjonen. Og det var bare etter press fra avisen og advokater at de fikk gå.

Indian Express skrev om hendelsen og stilte Jagdish Mukhi til veggs. I løpet av halvannen time ga politikeren tre versjoner av hendelsen.

Først sa han at han ikke visste noe om saken. En halv time senere forsøkte han å legge skylden over på journalisten og ba avisen om ikke å trekke navnet hans inn i saken. Men til slutt måtte Jagdish Mukhi be om unnskyldning. Han ba om å få møte journalisten og personlig beklage det inntrufne.

Les også: Forfulgt, angrepet og overvåket

Føler seg trygg

Esha Roy jobber fremdeles som journalist i Indian Express.

- Det er relativt trygt å være journalist i India, sier Roy, og forteller at hun ikke er redd for å drive med kritisk journalistikk.

- Det er en del av jobben. En tar alltid en risiko når man drar på slike oppdrag, sier journalisten.

- Det at jeg er kvinne, gir meg flere fordeler. Menn tyr ikke så lett til vold mot kvinnelige journalister.

Les også: Større ytringsfrihet som frilanser