Faller på pressefrihetsindeks
Indonesia har falt 46 plasser på Press Freedom Index siden 2009. Hittil i år har to journalister blitt drept.
Organisasjonen Reportere uten grenser setter opp og publiserer pressefrihetsindeksen. Indonesia har fra 2009 til 2012 falt totalt 46 plasser på listen, og ble på årets liste rangert som nummer 146 av totalt 179 land.
Pressefrihetsindeksen publiseres årlig og viser alle verdens land rangert etter graden av pressefrihet. Jo lavere tall et land har på indeksen, jo større grad av pressefrihet anses det å være i landet.
- Fri presse har blitt hindret
Bare fra 2010 til 2011 rykket Indonesia 29 plasser ned. Dette på tross av at tall fra Commitee to Protect Journalists (CPJ) viser at ingen journalister ble drept på jobb i 2011.
I 2010 ble tre drept og siden 1992 har totalt ni journalister blitt drept i Indonesia. Seks av disse ni har blitt drept etter å ha avdekket korrupsjon i landet.
Reportere uten grenser mener at utviklingen av en friere presse har blitt hindret i Indonesia. Hovedgrunnen til fallet på indeksen er en hendelse som fant sted i West Papua i juli 2011. Der skal to journalister ha vært blant de drepte, mens fem personer ble kidnappet og 18 personer ble angrepet da to motstående politiske grupper gikk til angrep på hverandre i Puncak.
Negativ utvikling
Ifølge World Fact Book er hele 86 prosent av Indonesias befolkning muslimer, noe som gjør at de er det landet med flest muslimske innbyggere. Religion spiller derfor en betydelig rolle i det indonesiske samfunnet.
Professor i kommunikasjon ved universitetet i Jakarta, Ade Armando, mener det er to grunner til Indonesias nedrykk på indeksen. Først og fremst mener han at det stadig blir flere religiøse fundamentalister som arbeider mot pressefrihet i landet.
I tillegg fører en økt strøm av mediebudskap og ulike meninger til at flere kan bli provoserte, og dermed ønske å legge en demper på pressefriheten.
I Indonesia blir situasjonen for pressen betegnet som vanskelig. Illustrasjon: Reportere uten grenser.
Ingen forklaring fra myndighetene
- Vi har ingen forklaring på hvorfor Indonesia faller på rangeringen, sier Dyah Kusumawardani.
Hun er informasjonsmedarbeider ved den indonesiske ambassaden i Oslo, og mener at pressefriheten har holdt seg på et jevnt høyt nivå siden president Suharto gikk av i 1998.
- Kanskje kan det henge sammen med at pressefriheten i andre land har økt, mens Indonesia holder seg stabilt, sier hun.
To drepte i år
5. februar 2012 ble journalist Darma Sahlan funnet død i Aceh-provinsen nord på Sumatra. Politiet mistenker at han ble drept, og Reportere uten grenser utelukker ikke at dette kan ha med hans journalistiske arbeid å gjøre.
Den 35 år gamle journalisten Leiron Kogoya ble drept i april i år. Flyet han satt i ble beskutt under landing i byen Mulia, hvor journalisten skulle dekke et lokalt valg.