Indonesias vei mot pressefrihet

Indonesia har gått fra å være et autoritært regime til å innføre demokrati. Dette har ført til en oppblomstring av pressefriheten, men fortsatt er korrupsjon, fundamentalisme og dårlige utdannede journalister et problem.

Frem til 1949 var Indonesia en nederlandsk koloni, etterfulgt av 31 år med autoritært styre under president Sahurto. Han gikk av 21. mai 1998  etter massivt press fra befolkningen, med bakgrunn i  økonomiske problemer og utbredt korrupsjon.

Etter hans avgang begynte landet sin ferd mot et moderne demokrati, men landet har fortsatt problemer. Selv om pressefriheten fungerer i teorien, svikter den på mange områder i praksis.

Indonesia har i løpet av de siste årene har falt kraftig på Reporters Without Borders' Press Freedom Index (71330) og lå i 2011 på 146. plass på listen. Listen er en rangering av pressefriheten i verdens land og siden 2009 har Indonesia falt 46 plasser på listen.

Demokratisk omveltning

Indonesia har gjennomgått en demokratisk omveltning det siste tiåret.

- Det er stor forskjell på situasjonen i landet nå og før regjeringsskiftet i 1998,  informasjonsmedarbeider ved den indonesiske ambassaden i Oslo,  Dyah Kusumawardani.

- Dagens Indonesia er fritt og demokratisk, og det setter vi stor pris på, sier hun.

Svært farlige enkeltområder

Om situasjonen i landet skriver Freedom House at juridisk usikkerhet og korrupsjon blant statlige tjenestemenn utgjør alvorlige hindringer for godt styresett og økonomisk velstand.

Relasjoner mellom ulike religiøse og etniske grupper er hovedsakelig god, men misnøye blant befolkningen og vold er problemer i enkelte områder. Derfor er journalisters sikkerhet i Indonesia svært avhengig av hvor i landet de oppholder seg.

I avsidesliggende områder er det ingen garanti for at journalister kan arbeide i sikkerhet og historisk sett er det i slike områder at journalister har blitt angrepet eller drept. Det er også i de mindre og avsidesliggende områdene korrupsjonen i landet er mest utbredt. (72063) Å dekke korrupsjon kan være svært farlig i Indonesia, og hele 75 prosent av drepte journalister i landet siden 1992 har blitt drept etter å ha avdekket korrupsjon.

I større byer er det mye tryggere for journalister å arbeide, da det ofte finnes flere hjelpeorganisasjoner i disse byene. I 2010 ble tre journalister drept i Indonesia. To av disse ble drept på øyen Maluku Islands, mens den siste ble drept i byen Merauke, skriver CPJ.org.

Blir fengslet på jobb

The Press Council er ifølge themediaproject.org en uavhengig organisasjon som kan ligne på det vi i Norge kaller «Pressens Faglige Utvalg». Disse har i oppgave å rettlede og besvare spørsmål og problemstillinger i indonesisk presse. Likevel er det enkelte som har opplevd at pressen ikke har utført jobben de er forventet til å gjøre, (71562) en av dem er frihetsaktivist Benny Wenda. Han vokste opp på West Papua, som ble okkupert av indonesiske militæret i 1962.

[[{"fid":"57476","view_mode":"default","fields":{"format":"default"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default"}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

 

Se Benny Wenda fortelle om viktigheten av pressefrihet i Indonesia.
 

Journalister har i mange år blitt satt i fengsel for sitt arbeid i Indonesia, noe som har bedret seg de siste årene. Lovene som journalistene blir rammet av er loven om elektronisk informasjon og transaksjoner og lov om offentlig informasjon og åpenhet. Alle disse lovene tillater at journalister blir fengslet for å gjøre jobben sin.

Den siste journalisten som har blitt fengslet i Indonesia er Erwin Arnada. Han var redaktør for det nå nedlagte Playboy Indonesia og ble i 2010 dømt til to års fengsel for offentlig uanstendighet.

Indonesia

  • Styringsform: Demokratisk republikk
  • Folketall: 248 216 193
  • Drepte journalister i 2011: 0
  • Drepte journalister hittil i år: 2
  • Fengslede journalister i 2011: 0
  • Fengslede journalister hittil i år: 1

Kilde: CPJ.org, World Fact Book