Hvordan bekjempe tørr hud

Mange sliter med tørr og sprukken vinterhud. Hva kan man gjøre for å unngå plagene?

Mange er plaget med tørr hud når temperaturen blir lavere og luften tørrere.

 Kaldere klima og mindre fuktig luft er blant faktorene som tørker ut huden. Når fettlaget ytterst i huden forsvinner, forsvinner også vannet som holder huden fuktig, som gjør huden tørr.Men det finnes noen enkle tiltak som kan hjelpe.

Ta vare på det naturlige fettlaget i huden

Man kan forebygge tørrhet ved å ta vare på det naturlige fettlaget i huden. Unngå å dusje mer enn en gang om dagen, og ikke bruk for mye såpe. Det kan også være nok å kun skylle med lunkent vann, og eventuelt bruke milde såper med lav pH-verdi. Man bør også la være å bruke alt for varmt vann, da dette fører til at huden blir enda tørrere, og begynner å klø. 

Bruk fetere krem 

Etter dusjing kan det være lurt å klappe seg tørr, og ikke skrubbe. Når kroppen er helt tørr, er det lurt å smøre seg inn med fuktighetskrem. Da vil mer av kremen trekkes inn i huden. Det kan også være en fordel å bruke litt fetere kremer når det nærmer seg høst og vinter. Fete kremer beskytter huden mot væsketap, men passer ikke for alle områder. Det kan være lurt å prøve seg fram, og spørre om råd fra apoteket. De vet hvilke type kremer som passer til ulike deler av kroppen. 

Bruk votter og hansker 

For å unngå tørre hender, er votter og hansker første bud. Har man allerede blitt tørr, kan det være lurt å smøre hendene med en fuktighetskrem på kvelden før man legger seg. Da får kremen tid til å trekke seg godt inn i huden, og den får virket lengre.  

- Kommer man ikke i mål med vanlig fuktighetskrem, kan man smøre hendene med mandelolje om kvelden, ta på bomullshansker og sove med det på natten. Etter to-tre dager med dette, er hendene kjempemyke, sier Bodil Steen, apotektekninger ved Apotek 1, til Dinside.no.