To unge brødre skutt og drept i Gøteborg

Mandag kveld var det skyting i Gøteborg som tok livet av to unge brødre på 16 og 20 år. Vitner sier de hørte 15-20 skudd.

Politi har satt opp telt for å kunne sikre spår i regnværet. FOTO: TT.se

Dette er den andre skytingen på tre døgn i bydelen og siden august i år har seks personer blitt drept Gøteborg.

Den ene ble funnet død på åstedet og den andre døde på sykehus en time senere. De unge mennene var brødre og var vel kjent med en mann som ble skutt i samme område i Gøteborg i 2013. Brødrene har ingen tidligere dom, men politiet mistenker at skytingen er gjengrelatert.

Ubegrenset med ressurser i etterforskningen

En sølvfarget moped ble sett ved åstedet kort tid etter skytingen. Den ble senere funnet utbrent. Dette kjøretøy er nå politiets heteste tips. Under skytingen var det regnvær som fører til utfordringer for politiet å sikre spor fra åstedet.

Politiet går ut ifra at hendelsen er overlagt drap som klassifiseres som en "særskilt hendelse". Dette innebærer at etterforskningen har nesten ubegrenset med ressurser. Politiet har foreløpig ingen mistenkt.

"Ro dere ned!"

Svensk politisjef, Erik Nord, oppfordrer nå gjenglederne om å roe seg ned:

- Man får roe seg ned litt og fundere over hva som blir bedre av dette forferdelige volden, sier han til GP

Ifølge vitner ble 15-20 skudd avløst.

- Det hørtes ut som nyttårsraketter og vi la oss under sofaen i tilfelle det skulle komme skudd inn gjennom vinduet, sier et vitne til GP.

Gjengkrig har pågått i 15 år

Starten for gjengkrigen i Gøteborg var sommeren 2001 da en skyteepisode fant sted på en badeplass. De siste elleve årene har minst 25 personer blitt drept i Gøteborg. De fleste på grunn av gjengrelaterte årsaker.

- Det handler om gutter fra områdene som har store vanskeligheter med å komme inn i samfunnet. Det handler om de absolutt fattigste bydelene i Gøteborg, de med dårligste studieresultater og dårligst muligheter til integrering. Gøteborg er en meget segregert by, sier politi inspektør Pål Sjölander til DN.

Sjölander mener at løsningen på problemet er å stoppe rekruttering til gjengen og øke dialog mellom de sårbare miljøene og resten av samfunnet.