Nye smittevernstiltak rammer serveringsbransjen

– Det er klart vi blir bekymret for en høst med så strenge tiltak, sier Lise Aanes fra Esaias vinbar.

Lise Aanes fra Esaias vinbar opplever de nye smittevernstiltakene som utfordrende. Foto: Maia Jacobsen

Forrige uke annonserte Oslo Kommune nye smittevernstiltak for serveringsbransjen, blant annet:

  • Stans i (av) innslipp til utesteder etter klokken 22
  • Påbud om bruk av munnbind inne på serveringssteder for ansatte, og gjester der de ikke kan overholde en meters avstand.

Fra før av gjelder blant annet skjenkestopp klokken 24, og en meter avstand mellom personer, også innad i en gruppe, dersom man ikke er fra samme husstand.

Utfordrende drift

– Vi har nok måttet redusere i hvert fall en tredjedel av kapasiteten vår siden før korona. Før korona var det fantasien som satte grenser for hvor mange vi kunne trykke inn her. Nå har vi kapasitet til maks 12 personer dersom mange er fra samme husstand, eller seks dersom ingen er det, sier Lise Aanes til Journalen.

Hun er daglig leder i vinbaren Esaias, og har fått kjenne pandemiens negative konsekvenser på kroppen allerede, ettersom bedriften hun jobber for gikk konkurs i april. Over sommeren fikk de nye investorer og kunne dermed åpne dørene igjen i juli, men forrige ukes smittevernstiltak gjør henne nervøs for at det kan skje igjen.

På spørsmål om hva hun tenker om de nye tiltakene, svarer Aasnes:

– Maskepåbudet syns jeg er fint, men særlig stans i innslipp etter klokken 22 har store konsekvenser for kapasiteten vår. Vi mister mange gjester som ellers ville returnert til baren etter middagstider, sier Aanes.

– Har du merket stor forskjell etter de nyeste smittevernstiltakene?

– Vi hadde en god uke hittil faktisk, men torsdag var en veldig edruelig opplevelse for det kom ikke en kjeft, og det var første dag med de nye tiltakene som maske, så det var ganske deprimerende.

Videre sier hun at hun opplever at det er lite som tilsier at serveringsbransjen står bak så store deler av smittetallene, at myndighetene må iverksette så strenge tiltak som de har gjort nå.

Få tilfeller

Ifølge Helseetatens siste statusrapport, registrerte man 2 tilfeller på serveringssteder i uke 43, noe som utgjør 0% av statistikken. Til gjengjeld har man registrert 28 tilfeller på private arrangement, som middager eller fester.

Diagram: Maia Jacobsen. Kilde: Helseetaten.

Byrådens tilsvar

Journalen tok kontakt med Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen, for å få svar på hvorfor man har iverksatt tiltak som i stor grad begrenser kapasiteten til serveringssteder, når man har registrert få tilfeller av koronasmitte hos disse. 

I en e-post til Journalen understreker hun hvor viktig serveringssteder er som møtesteder og arbeidsplasser, og hun erkjenner at utelivsbransjen rammes særlig hardt av tiltak som avstand. Samtidig sier hun:

– I alle deler av samfunnet må man holde en meters avstand. Vi har også valgt å innskrenke tidene fordi vi vet at det er vanskeligere å overholde avstand utover kvelden med økt alkoholinntak.

Videre legger hun til:

– Selv om lite smitte kan spores direkte til utelivet, er dette en arena der det er svært viktig å overholde smittevernreglene. De har gjort en kjempejobb, som åpenbart har god effekt.

Evensen sier at nasjonale kompensasjonsordninger treffer serveringsbransjen dårlig, og at Oslo kommune har tatt initiativ til et møte med næringsministeren denne uken, der dette vil bli diskutert.

– Det er viktig at de bransjene som lider mest også kompenseres på en god og treffsikker måte. Jeg håper vi raskt kan få på plass ordninger som sikrer at vi har et levende uteliv i Oslo også etter koronaen.

 

Stikkord