Psykolog hyller «Rådebank»: – Trenger mer som dette

Psykolog Peder Kjøs mener Norge trenger flere serier som belyser skambelagte temaer, og som åpner for samtaler i hjemmet.

Signe Horn og Peder Kjøs som holder webinar.
Generalsekretær i Voksne for Barn Signe Horn og psykolog Peder Kjøs snakket om barn og unges psykiske helse i pandemien. Foto: Skjermdump/Facebook.

Mandag formiddag holdt organisasjonen Voksne for Barn et webinar sammen med psykolog Peder Kjøs på Facebook. Samtalen dreide seg om hva barn og unge trenger etter ett år med pandemi.

Underveis i samtalen roste Kjøs blant annet serien NRK-serien «Rådebank» for å sette fokus på unges psykiske helse.

Starter samtaler

– For foreldre kan serien fungere som en slags portal for å snakke om vanskelige temaer med barna, uten at det trenger å føles unormalt og oppstilt, sa Kjøs til de rundt 1500 seerne.

Han bemerket spesielt samtaler rundt ensomhet blant unge - et emne han mener er skambelagt, fordi ungdom tror det er en unormal ting å føle på.

– Serien «Rådebank» viser en form for ensomhet som ikke snakkes så mye om. At du kan føle deg ensom til tross for at du har mange folk rundt deg, sa Kjøs i samtalen.

Han refererte til karakteren Robert Nilsen, som i sesong to åpner seg om det å føle at man ikke har noen å snakke med vanskelige ting om. I serien er Nilsen vennegjengens skøyer. Kjøs tror nettopp dette kan bidra til å starte samtaler hjemme hos folk. 

Generalsekretær i Voksne for Barn Signe Horn og psykolog Peder Kjøs på Zoom.
Generalsekretær i Voksne for Barn Signe Horn og psykolog Peder Kjøs snakket om barn og unges psykiske helse i pandemien. Foto: Skjermdump/Facebook.

Vanskelig å finne seg selv

I det en time lange foredraget la Kjøs også særlig vekt på skam blant barn og unge. Han påstår at det er noe åtte av ti føler på.

– Å finne sin egen plass i flokken, å finne sin egen rolle, kan være vanskelig, sa han. 

Han mener det er en enda større utfordring nå under koronapandemien, når man ikke har mulighet til å møte hverandre så mye fysisk.

– Man må treffe folk for å finne ut av hvem man selv er. Heldigvis har vi sosiale medier, men det fungerer mest til å opprettholde kontakt med mennesker man allerede kjenner, påpekte han.

Klarer seg bra

Han understreket likevel at de fleste ungdom har klart seg bra gjennom pandemien. Dette begrunnet han med at særlig eldre ungdom er tilpasningsdyktige når det kommer til å flytte hverdagslige og fysiske gjøremål over til nettbasert aktivitet.

Han forklarte også at det store antallet unge klarer seg bra, fordi de har støttespillere og gode levekår.

– For barn er det viktig at de voksne gir inntrykk av at dette kommer til å gå bra. Det er viktig å huske på at barn ofte gjenspeiler foreldrene sine, sa Kjøs.

 

Stikkord