Flykter til en trygg hverdag
Veronica Vasylyvna Hrodzitska har flyktet fra krigen i Ukraina. 26-åringen er en av få flyktninger som får lov til å jobbe med en gang.
I leiligheten på Rygge sitter Veronica Hrodzitska på sofaen, og liker det nye livet sitt i Norge. Hun har flyktet fra krigen i Ukraina, og er en av de heldige som får lov til å jobbe med en gang. Før hun forlot hjemlandet sitt, signerte hun en arbeidskontrakt gjennom selskapet Agency Goodwill.
– Her i Norge jobber jeg på en gård, og der har jeg ansvaret for plantene i drivhuset.
I henhold til norsk lov kan normalt sett ikke flyktninger begynne å jobbe med en gang de kommer til Norge. Utlendingsdirektoratet forklarer i en epost at alle som søker om oppholdstillatelse i Norge ikke har lov til å arbeide så lenge søknaden er i behandling. De kan heller ikke søke om å få arbeide mens søknaden er til behandling. Dette gjelder også flyktninger som søker om kollektiv beskyttelse. De har først lov til å arbeide dersom de får vedtak om at de har fått kollektiv beskyttelse, forklarer UDI sin seniorrådgiver Marte Brørby.
En av de heldige
Hrodzitska forteller at hun fikk en avtale med Agency Goodwill, om å dra til Norge for å jobbe, fire dager før Ukraina erklærte krig. Agency Goodwill er et selskap som jobber med å etablere samarbeid med Ukraina og resten av verden, om handel, utdanning og vitenskap, for å styrke et bærekraftig samfunn.
– På det tidspunktet hadde jeg også fått en arbeidstillatelse, så da kunne jeg starte å jobbe med en gang jeg kom til Norge, sier Hrodzitska.
Ifølge Brøbry vil kollektiv beskyttelse i første omgang gjelde i inntil ett år, men kan fornyes årlig i opptil tre år. Tillatelsen danner ikke grunnlag for permanent oppholdstillatelse i disse tre årene. Etter tre år er det mulig å få en ny midlertidig tillatelse som gir grunnlag for permanent oppholdstillatelse. UDI må gjøre en individuell vurdering av hvem som kan få dette.
Hrodzitska sier at hun bare trenger å følge reglene i Norge, og at hun som flyktning ikke har andre regler å følge. På UDI sin nettside står det mer om hvilke rettigheter og plikter man har med kollektiv beskyttelse. Marte Brøry forklarer at kollektiv beskyttelse betyr at UDI ikke skal vurdere behovet for beskyttelse individuelt, men gir ukrainere som flykter fra krigen i Ukraina og deres familiemedlemmer beskyttelse som en gruppe. Dette sikrer at ukrainere raskere får hjelpen de trenger.
I en pressemelding fra regjeringen 11.03.2022, informerer regjeringen om at ukrainere skal bli gitt en midlertidig beskyttelse i ett år.
Bygger en framtid i Norge
Hrodzitska forklarer at det ikke har vært vanskelig å flytte til Norge, fordi norske frivillighetsarbeidere har støttet henne gjennom prosessen. De har blant annet hjulpet henne med å ordne papirarbeid for å få oppholdstillatelse I Norge. De har også hjulpet andre flyktninger med å finne et sted å bo.
– Det hjelper at jeg har en veldig rimelig leiekontrakt, hvor jeg leier hos arbeidsgiveren min for 3000 kr i måneden. Da bor jeg sammen med 3 andre ukrainske flyktninger.
Hrodzitska sparer mye penger når hun jobber og bruker lite penger på bolig. Hun forklarer at hun planlegger å sende sparepengene sine til frivillige i Ukraina. Hun har også lyst å kjøpe en moped. Akkurat nå bruker hun en sykkel som hun tar med seg over alt. Ofte blir det sykkeltur til stranden, sier hun med stort engasjement.
– Strendene i Norge gir meg mye glede, sier Hrodzitiska mens hun viser bilder fra stranden nærme der hun bor.
Hun gjør det beste ut av hverdagen
– Det har vært veldig lett å komme til Norge, ettersom det er så mange mennesker som er villig til å hjelpe, Sier Hrodzitska mens hun smiler og ser ned i bakken.
Hun har nettopp kommet hjem fra jobben, og ordner lunsj til i morgen. Dette er noe alle i husstanden gjør etter tur. Mens hun smører brødskiven sin med makrell i tomat, forteller Hrotzitska hvor mye hun trives på den nye jobben sin.
– Det er utrolig forfriskende å jobbe på drivhus. Vanligvis planter jeg blomster og grønnsaker, også har jeg ansvaret for å vanne dem. Favoritt grønnsakene mine er tomater, agurker og kål.
Selv om hun føler seg trygg igjen, har hun ikke lagt alt bak seg. Helt siden hun kom til Norge, har hun tenkt på moren sin hver dag. Heldigvis skal hun se moren sin igjen om en uke.
– Hver dag ser jeg på nyhetene fra Ukraina, og ber om at landet mitt ikke står i ruiner. Deretter ringer jeg familie og venner, sier Hrodzitska.
Veronica Hrodzitska forteller at det hjelper å ha en rutine som hun følger hver dag.
– Jeg liker å alltid ha noe gjøre, slik at jeg har mindre tid på å tenke på krigen. Kl. 7 står jeg opp for å jobbe. Kl.11 har jeg lunsj sammen med kollegaene mine. Vi er ferdig kl. 17. Når jeg kommer hjem forbereder jeg lunsj til neste dag. Vi får ofte besøk fra andre som jobber på gården, og sammen med dem og resten av hustanden ser vi på film. Hvis jeg får ledig tid, går jeg på turer i naturen.