Studentfrivilligheten kan endre liv

Det Norske Studentersamfund holdes i gang av engasjerte frivillige. Fredag arrangerte huset studentenes frivillighetsdag, for å takke de som bidrar.

Direktøren i det norske studentersamfund sitter på en brun skinnsofa

Frivillighetens år 2022 markeres med arrangementer rundt om i hele landet. På Chateau Neuf, hjertet i Oslos studentfellesskap, gikk studentenes frivillighetsdag sin gang fredag kveld. Maiken Arnesen fra Frivillighet Norge innledet kvelden med varme ord fra scenen. 

– Studentfrivilligheten er noe av det beste som finnes. Det er sosialt, er med på å danne fellesskap, og gir oss uvurderlige opplevelser.

Arnesen viste også til ensomhet blant studenter, og understreket at frivilligheten kan være med på å snu trenden. 

– Å være frivillig kan gjøre hverdagen til noe gøy og lærerrikt. Det kan bety en endring i et liv. 

Dame fra organisasjonen Frivillighet Norge står på scenen og snakker til publikum
Maiken Arnesen fra Frivillighet Norge slo et slag for studentfrivilligheten. Foto: Siri Ellingsen Aaby.

Har blomstret i frivilligheten 

Frivillighetens år har tre hovedmål: Få med flere i frivilligheten, bryte barrierer for deltagelse og gjøre folk kjent med verdiene av frivillighet. 

Jessica Krogen Ernes har vært direktør i Det Norske Studentersamfund siden januar, og bidrar gjennom jobben sin med å oppfylle disse målene. Dessuten har hun tidligere vært svært aktiv i studentersamfunnets egne foreninger. 

– Hva mener du personlig er det beste med å være frivillig?

– For meg så har det vært det sosiale, og å skaffe seg et nettverk, det er også sånn jeg på en måte har klart å lande denne jobben her. Det er et veldig bra miljø her synes jeg.

I følge Ernes har hun selv vokst som person fra hun først valgte å være frivillig. 

– Jeg har jo slitt litte grann med sosial angst, så jeg føler at jeg har blomstret veldig og utfordret meg selv ved å gjøre ting jeg ikke turte før. 

En sosial arena 

Ensomhet er nokså vanlig blant studenter. I SHoT-undersøkelsen fra 2022, oppga 29 prosent av deltagerne at de ofte eller svært ofte savner noen å være sammen med. 

– Hvordan kan studentfrivilligheten bidra til økt inkludering?

– Jeg synes at alle studenter burde bli med i en forening fordi det gir veldig mye, ikke bare det sosiale men også at du bygger opp erfaring, for eksempel gjennom å stå i en bar eller være med på å arrangere et arrangement for andre studenter, sier Ernes.

Hun mener videre at det å være frivillig gir en mestringfølelse. 

– Så det er utrolig bra sånn sett, at man kjenner på mestring ved å utrette noe for andre studenter. 

Rekordbooking

Selv om studenter er travle, og kanskje lever i en selvsentrert tid, er det mange som velger å være frivillige. Det Norske Studentersamfund merker også stor pågang. Ernes kan fortelle at huset har rekordbooking fra eksterne foreninger.

– Vi har over 80 bookinger i måneden, så vi har en egen ansatt som tar i mot alle henvendelsene. I ukedagene skjer det over 10 arrangementer her. 

At mange studenter tar på seg frivillige verv og deltar på arrangementer, kan skyldes et ønske om å utrette noe større. 

– Jeg har også vært leder i Koreaforeningen på UiO, og der kjempet vi for å få koreansk tilbake som en bachelor, for den ble lagt ned i 2004. På samme måte, hvis du melder deg inn i Framtiden i våre hender, som har et veldedig mål, så kan man jobbe for noe godt, mener Ernes. 

I følge Ernes kan foreningslivet i tillegg være en fin overgang til det faktiske arbeidslivet.

– Vi har jo også frivillige teknikere som jobber på huset som får da muligheten til å prøve seg ut i jobb under konserter før de faktisk finner seg en jobb. 

Av frivillige for frivillige 

Studentfrivillighetens dag ble arrangert for å sette pris på dem som bidrar frivillig, og for å rekruttere nye. De som møtte opp fikk gratis mat, og hadde muligheten til å møte andre fjes. Mange kom og for å se konserten med urørt-vinner Michelle Ullestad, som også stod på programmet.  

Blant dem som deltok på kvelden, var Erling Stangnes og Henriette Mikkelsen. Begge har erfaring fra foreningslivet på Chateau Neuf. 

– Vi har vært med i Teater Neuf siden 2018, forteller Stangnes.

– Der setter vi opp teaterstykker, helt frivillig. Vi får ikke noe tilbake for det annet enn at det er veldig gøy, bemerker Mikkelsen. 

To studenter sitter ved siden av hverandre i en sofa
Henriette Mikkelsen og Erling Stangnes har det gøy i teaterforeningen Teater Neuf. Foto: Siri Ellingsen Aaby.

Lavterskel tilbud som skaper samhold

Mens Mikkelsen kom ned til arrangementslokalet etter å ha vært på teaterprøver, jobber Stangnes frivillig som tekniker under kvelden. De er begge svært positive til studentfrivilligheten. 

– Hva er det beste med å være med i teaterforeningen?

– Samhold kanskje? Og så er det en veldig fin måte å få seg venner på i studietiden, uten å spesifikt holde seg til de som går på samme universitet eller høyskole, fortsetter Mikkelsen. 

Stangnes trekker frem at foreningen gir ham muligheten til å dyrke en hobby, sammen med likesinnede. 

– Teater er noe jeg liker å holde på med, og i foreningen får jeg gjøre det sammen med folk som har samme interessen. Og så er det veldig gøy å få gjøre det på en måte hvor det ikke trenger å være profesjonelt, litt sånn lavterskel.