Renser Oslo-lufta med vann

Øyvind Ramberg (20) renser Oslos luft fra sprøytemaskinen sin. Flere tusen kilometer Oslo-gater skal spyles med millioner av liter vann.

Mann i maskin
Øyvind Ramberg skyller Oslos gater på natten. FOTO: Eline Rustad Østmoe

Med El Papi og TIX på høyttaleren spyler Øyvind Ramberg (20) Oslos gater i nattens mørke timer. Tross sin unge alder er han sjefen på nattelaget.

Ramberg jobber for Hadeland Maskindrift AS som er leid inn av Oslo kommune for å ta en ekstra høstvask. Ikke bare for å fjerne løv, hovedhensikten er å bli kvitt svevestøvet for å gjøre lufta i Oslo sentrum bedre. To arbeidslag, som går 24 timer i døgnet i fem uker, er løsningen. Da er nærmere 1.500 oslogater, som tilsvarer 2900 kilometer, spylt og renset.

Pass deg for Øyvind!

Nattelaget består av to løvblåsere, tre som spyler veien, to feiere og to som suger. Alle gater er gjennom alle fasene. Øyvind Ramberg er en spyler. Han og de to andre som spyler har tanker på 12.000 liter. Tankene fylles seks ganger på en natt.

Til sammen spyles det omtrent 216.000 liter vann utover gatene på en natt. Spyleren har en dusj som går to til tre meter foran maskinen så det gjelder å holde seg unna. Det hender folk blir både bløte og irriterte.

– Ja, jeg har fått en del fingere fra folk som ikke har holdt seg unna. De blir jo bløte, sier Øyvind Ramberg.

Og det er ikke bare folk som må flytte seg for at høstvasken skal utføres. Oslo kommune ber folk flytte bilene sine for å klargjøre for Øyvind og de andre på laget.  Det er tydeligvis ikke like lett for alle.

– Nei, nei. Bilene blir ikke flytta. Da blir det bøter, sier Ramberg som kjører spylermaskin med en prislapp på 1,5 millioner kroner.

Maskina bruker Øyvind året rundt. Den kan brukes til snømåking, graving, spyling og mye mer. FOTO: Eline Rustad Østmoe

Unggutta herjer om natta

Det går ikke i El Papi og TIX hele natta. Ramberg forteller at han også snakker med de andre maskinførerne.

– Det er bare unggutter på laget, så det blir jo en del tullprat, ler 20-åringen. 

Han forteller at det er fem lærlinger i hans lag, han kjenner flere av dem fra før.

– Med mange kveld- og nattetimer kan lønna bli ganske bra, selv for en lærling, smiler Ramberg som pendler fra hjembygda Gran på Hadeland.

 – Jeg kunne valgt å bo på brakke i byen de ukene jeg jobber, hadde spart mye på å slippe å kjøre fram og tilbake. Men det er deilig å få en pause fra laget og komme hjem, sier Ramberg.

Gatene rundt Oslo met ble også feiet av Hadeland Maskindrift AS. FOTO: Eline Rustad Østmoe

Ungdomstid uten dager

20-åringen har alltid vært interessert i maskiner og jobbet med dem allerede mens han gikk på videregående.

– Det ble en del styr da jeg skulka skolen for å dra inn hit for å jobbe. Jeg fikk huden full av engelsklæreren min, mens læreren på bygg fjerna fraværet, ler han og legger til at han ikke savner den tiden.

Øyvind Ramberg synes han har en perfekt jobb. Men er sikker på at den ikke er ikke for alle.

– Du må være litt interessert, må liksom gidde, sier han og er klar over at han ofrer mye av ungdomstiden på jobben.

De som jobber på natta og sover på dagen går glipp av aktiviteter og sosial kontakt som andre ungdommer ser på som en selvfølge. Ramberg tenker på det han mister iblant, men er sikker på at det er verdt det.

Hva gjør du med alle pengene du tjener?

– Jeg har kjøpt meg både bil, båt og vannscooter, men nå skal jeg være flink å spare til hus, sier gatespyleren som har erfart at sparing ikke nødvendigvis er enkelt selv om lønna er god.

Bilde: Nattelaget feier hovedgatene i sentrum, de som feier på dagen tar seg av de mindre gatene. FOTO: Eline Rustad Østmoe.

Ansvar

Det er ingen tvil om at Øyvind Ramberg vet hva han driver med, og at han er interessert og målrettet. Det har gitt han ansvar.

– Grunnen til at Øyvind leder nattelaget er at han er en meget dyktig ung mann, sier Arne Christian Sandsengen som er Controller i Hadeland maskindrift. Han legger til at Ramberg har en prosjektleder i bakhånd, Anders Bakke. Selv synes Ramberg det bare er spennende med ekstra ansvar.

Sandsengen kan også fortelle at det er rundt 30 mann som jobber med høstvasken, tjue store maskiner, og noen mindre maskiner også.