Er du en ny journalist? Hør nøye etter!
Som nye journaliststudenter kan det være vanskelig å navigere i den nye rollen som journalist. Ansvarlig redaktør for Khrono, Tove Lie, kommer sine beste råd.
Tove Lie (59) er redaktør for Khrono, som er avisa for universiteter, høgskoler og fagskoler rundt i hele Norge. Lie stiftet avisa i 2013 og var den første som tok for seg nyheter innen utdanning og forskning. Herifra har lesertallene økt hvert år, og nå har de om lag en million sidevisninger i måneden.
I dag sitter hun igjen med masse erfaring som hun vil dele med deg.
Vær nysgjerrig
Det første og beste rådet Lie har å komme med er å stille mange spørsmål og ikke holde tilbake på nysgjerrighet; hun mener det er det som utgjør en god journalist:
– Det aller, aller viktigste med å være en god journalist er at man er nysgjerrig og har lyst til å finne ut av ting. Å tenke, hæ? Kan det stemme? Hvorfor er det sånn?, sier Lie.
Et annet tips Lie kommer med er at man burde sette seg inn i hvem man skal snakke med og hva man vil ha ut av intervjuet på forhånd. Dermed vet man hvilke spørsmål som er lure å spørre for å få frem det du selv vil.
– Hvis ikke blir det som et mikrofonstativ, der personen bare forteller, og journalisten bare skriver, mener Lie.
Vær samfunnsengasjert
Det andre rådet Lie kommer med er at det er viktig å være samfunnsengasjert. Selvfølgelig er utdanningen i seg selv viktig, for å skjønne presseetikk og juss-delen av journalistfaget. Men i tillegg burde man vite hva som skjer i samfunnet rundt seg, og hvordan det norske- og verdenssamfunnet henger sammen.
Tove Lie forteller at hun selv er en «nyhetsjunkie» og har masse pushvarsler fra mange ulike aviser for å mette dette samfunnsengasjementet.
Et annet tips Lie kommer med er at all arbeidserfaring eller engasjement i organisasjoner er bra å ha på CV-en:
– Jeg ser mye mer etter det når jeg ansetter journalister enn jeg ser etter karakterene som man har fått på journalistutdanningen for eksempel, sier Lie.
Vær kritisk
I tillegg til å være nysgjerrig, synes Lie at journalister burde stille de kritiske spørsmålene og ikke ta alt for god fisk.
– Å skrive om ting som er urettferdig, virker rart eller som kan være oppsiktsvekkende er viktig, men det er også ting som er snålt og morsomt; slik at det ikke kun blir kritisk, men også morsomt.
Men å lage kritiske saker, har sine utfordringer, så Lie legger vekt på at det er viktig å være godt orientert om samfunnet rundt seg, ha dekning for vinklinger og en god redaktør i ryggen.
Lie kommer med eksempel fra da hun selv begynte å jobbe som journalist i Klassekampen. Hun forteller at det var en avis som ville at man skulle lage kritiske saker, der flere av de hun lagde ble kontroversielle:
– Det å få kritikk etter en kontroversiell sak, er ganske tøft. Da er det viktig å ha en god redaktør eller noen du har diskutert saken med på forhånd, der man er sikre på at vinklingen er riktig og at all fakta er dobbeltsjekka.
Tove Lie sitt siste tips er derfor å ikke slurve når man har med kritiske saker å gjøre:
– Det er så irriterende å bli tatt med feil fakta som kun skylder slurving, for plutselig så tror folk ikke på noe av det som står i saken.
Setter stor pris på gode råd
OsloMet sin egen journaliststudent, Nora Sørholt Juel (20) satt stor pris på disse rådene.
– Vi har jo holdt på nå i tre måneder, og det har vært tre intense uker med en bratt lærekurve. Likevel har vi hele livet foran oss som journaliser, så råd fra de som har vært i bransjen lenge, er kjempekjekt.
Det rådet Sørholt satt størst pris på var rådet om å være kritisk ettersom det er det hun synes er vanskeligst.
– Det er vanskelig når du står foran en kilde som er veldig hyggelig mot deg, men som plutselig sier noe som du egentlig ikke kan la gå uten å stille et kritisk oppfølgingsspørsmål til, men så er du litt redd for at det skal bli rar stemning.
Sørholt avslutter med at hun kommer til å ta med seg rådene til Tove Lie videre i livet som journalist, og tror disse vil hjelpe hun på veien.