8 milliarder mennesker på jorda Er vi blitt for mange?
FN meldte 15.november at vi har blitt 8 milliarder mennesker på kloden. Konsekvensene av den økende befolkningen kan være dårlige for klima.
Vi er nå 8 milliarder mennesker på kloden og flere skal vi nok bli. Så mange at trykket kanskje kan kjennes for den allerede nokså varme jordkloden vår. Antonio Guterres, generalsekretær i FN, uttalte at milepælen kan brukes til å feire mangfold og fremskritt, samtidig som det er en påminnelse om at mennesheten har et delt ansvar ovenfor kloden. Kan flere mennesker ødelegge, og hvordan løser vi det?
Flere folk, mer forbruk
— Hvert eneste individ, iallefall i vestlige land, slipper ut mer CO2 enn vi burde. Hvert ekstra individ, hver økning i forbruk; vil bidra til økt utslipp i klimagasser, sier Dag Olav Hessen på telefon.
Hessen er professor og leder av Senter for biogeokjemi i Antropocen (CBA). CBA kombinerer ansatte fra Instituttet for biovitenskap, Instituttet for geofag, og kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo. Her studerer de klima, karbonkretsløp og økosystemer. Han forklarer hvordan 8 milliarder mennesker betyr at vi i større grad overforbruker planeten.
Befolkningsveksten skjer hovedsakelig i den fattigere delen av verden. Selv om de har lavere forbruk blir de også flere mennesker som er avhengige av naturressursene.
— Om du er en fattig småbruker i Brasil og den eneste måten ut av sult for deg og barna dine er å hogge ned regnskog, så gjør man det, sier Hessen.
— Derfor er det viktig å bruke regnskogmilliardene til å hjelpe de fattige, slik at de ikke er avhengige av å overforbruke naturressursene.
Hessen mener det grønne skiftet alene, ikke vil være tilstrekkelig. Det grønne skiftet bygger på en fortsatt vekst og vi er langt unna en frikobling mellom vekst, klima, og naturslitasje ifølge Hessen.
— Det grønne skiftet må gjøres parallelt med resirkulering og et avflatende forbruk, sier Hessen.
Allikevel er han ikke pessimistisk på menneskehetens fremtid, selv om vi ikke kan lene oss tilbake og håpe alt går bra.
— Verden vil klare seg. Menneskeheten også. Men vi burde ha større ambisjoner enn det, sier Hessen.
— Vi må lage ting som varer lengre, resirkuleres bedre, og vi må tenke gjennom vårt personlige forbruk.