Frokost i Klimahuset
Tross de dystre klimanyhetene som serveres, klarer professor i biologi Dag O. Hessen å se en fremtid for planeten vår.
Det er tungt fordøyelig stoff man blir servert på frokost i Klimahuset i dag. Alikevel klarer Dag O. Hessen å peke på lyspunkter.
— Planeten kommer til å bestå, og menneskeheten vil overleve klimaendringer. Jeg møter studenter som spør om det er noen vits å studere når planeten alikevel vil gå under, eller om man kan sette barn til verden når fremtidsutsiktene er så dystre, sier han.
Det finnes håp
Leder for Klimahuset, Brita Slettemark, sier dette er den andre frokosten de arrangerer siden Klimahuset åpnet i juni 2020. I dag skal Dag O. Hessen holde foredrag om vi undervurderer naturens rolle i kampen mot klimaendringene.
Menneskene fortrenger naturen
De siste 40 årene, har vi redusert verdens dyrebestander med 69 %. Menneskene tår nå for 36 % av jordens landlevende pattedyr, husdyr 60 % og ville dyr bare fire prosent.
— Verden er i dag varmere enn den har vært på 125 000 år, CO2 er høyere enn det har vært på to millioner år, og med dagens kurs vil vi passere en temperaturøkning på to grader om 30 år.
Dette vil føre med seg mer ekstreme hetebølger, branner og flommer, sier Hessen. Årsaken til både klima og naturtapene, er vårt forbruk, ifølge Hessen.
Pressekonferanse
Nøyaktig samtidig som Dag O. Hessen starter sitt frokostforedrag i Klimahuset, holder regjeringen en pressekonferanse om neste ukes klimatoppmøte i Egypt. Regjeringen lanserte der et forsterket klimamål. Norge øker klimamålet fra 50 % utslippsreduksjon innen 2030, til 55 % utslippskutt.
— Vi skal gå fra fossil til fornybar [energi] så raskt vi kan i alle sektorer. Vi skal gå fra en bruk og kast, en lineær økonomi, til en sirkulær økonomi, og vi skal ta mer vare på naturareal, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
Grønn innovasjon
Bakgrunnen for frokostserien i Klimahuset, er et samarbeid mellom miljøgruppa i Studentparlamentet på UiO og Universitetets klima- og miljøstrategi.
— UiO skal være en aktiv dialogpartner og formidler av forskningsbasert kunnskap om klima- miljø og samfunsskrisen, samt bidra til grønn omstilling og grønn innovasjon, der Klimahuset har en særskilt rolle, sier Brita Slettemark i en e-post til Journalen.