Nye prognoser viser positiv endring i økonomien

Statistisk sentralbyrå legger frem sine prognoser for norsk og internasjonal økonomi frem mot 2027.

En sal med noen mennesker, projektor og en på talerstolen
Statistisk sentralbyrå legger frem sine prognoser for norsk og internasjonal økonomi frem mot 2027. Foto: Sara Susanne Jacobsen.

Ferske analyser fra Statistisk sentralbyrå (SSB) bringer et snev av optimisme til det økonomiske landskapet. Nye data peker mot en oppadgående trend, til tross for geopolitiske spenninger, inflasjon og en nylig energikrise. 

Thomas von Brasch, forsker ved SSB, belyser de siste prognosene for norsk økonomi i en pressekonferanse fredag 15. mars. 2024. 

– Vi har sett en bemerkelsesverdig motstandsdyktighet i økonomien, tross utfordringer som kunne ha ført oss inn i en langvarig resesjon, forteller von Brasch.

Thomas von Brasch ved en talerstol
Thomas von Brasch presenterer positive endringer for norsk økonomi. Foto: Sara Susanne Jacobsen

Han legger til at dette er et vitnesbyrd om den underliggende styrken i det økonomiske systemet, og at denne motstandsdyktigheten er en viktig indikator på at vi kanskje er nærmere en økonomisk gjenoppliving enn mange har antatt.

Forsker Julia Skretting bygger opp under von Brasch sine prognoser. Hun peker spesielt på det amerikanske markedet, som har vist tegn på bemerkelsesverdig styrke.

Julia Skretting ved talerstolen
Julia Skretting forsker ved statistisk sentralbyrå. Foto: Sara Susanne Jacobsen

 – Aksjemarkedet i USA har klart å holde seg flytende og til og med vokse, til tross for en stram gjeldspolitikk og bankusikkerhet. Det er et klart tegn på investorers tillit til økonomien, forklarer Skretting.

Den milde vinteren har bidratt til en nedgang i energiprisene, som har lettet noe av presset på økonomien. Forsker Roger Hammersland kan fortelle at dette var en positiv uventet vending. 

– Vendingen har gitt en nødvendig pustepause for både husholdninger og industrier, som har kjempet mot høye energipriser, forteller Hammersland.

Lovende fremtid 

Med en kombinasjon av gunstige økonomiske data og lavere energipriser, ser fremtiden ut til å være lovende. I tillegg viser inflasjonen endelig tegn til å avta. Dette gir sentralbankene rom til å justere rentepolitikken på en måte som kan stimulere vekst uten å fyre opp under prisveksten ytterligere.

– Vi står kanskje ved begynnelsen av en ny fase med økonomisk stabilitet og vekst, sier von Brasch, en optimisme som blir delt av mange i det økonomiske fellesskapet.

Til tross for disse positive signalene, er det en bred anerkjennelse blant økonomer om at veien videre fortsatt innebærer betydelige utfordringer.

Inflasjon er en vedvarende bekymring, og det er en del usikkerhet knyttet til fremtidig rentehevinger og deres potensielle effekt på økonomisk vekst.

Mens veien fremover utvilsomt vil by på utfordringer, tegner det seg et bilde av en global økonomi som sakte, men sikkert, finner fotfeste.

Med strategisk planlegging, politisk stabilitet, og fortsatt innovasjon, kan denne perioden med økonomisk usikkerhet snu til en æra av muligheter og vekst for alle.

 

Stikkord