Ramadan-lys i Oslos gater

Den hellige fastemåneden ramadan feires av muslimer over hele landet, og for første gang markeres ramadan i Oslos gater med ramadan-belysning.

flere halvmånelys lyser opp en mørk gate i oslo
Ramadan-lys tent for første gang i Oslo, etter inspirasjon fra London Foto: Bawer Abbasi

Roald Amundsens gate ved Oslo rådhus har for første gang blitt pyntet med en rekke halvmåner i anledning til ramadan. Lysene ble tent søndag 10. mars under et arrangement med stort oppmøte og jubel. Lysene skal skinne fram til 8. april som markerer slutten av ramadan måneden. 

Lae Solberg, byrådsleder i Oslo, har latt seg inspirere fra fjorårets ramadan pynt i London. 

- London har vært flinke til å være en by for alle byens innbyggere og vært flinke til å inkludere alle minoritetsmiljøer. Oslo skal ikke være noe dårligere. 

Oslo er en by med en mangfoldig befolkning med forskjellig tro og ikke tro.

- Jo mer vi kjenner hverandre jo lettere er det å bygge fellesskap og tilhørighet i en by med mange forskjellige mennesker. 

Fordommer styrker behovet 

Solberg forteller at mange muslimer opplever diskriminering og fordommer på bakgrunn av sin tro. Dette mener han understreker behovet for en slik markering av feiringen, for å vise at Oslo er en inkluderende by.

- Alle skal kunne føle seg hjemme i Oslo.

- At flere tros- og livssynssamfunn synlig markerer sine høytider i bybildet er en berikelse for byen og for byens store mangfoldige befolkning. 

Glad for markeringen 

En av dem som var til stede under tenningen av ramadan lysene, var Amro Banishamsah. Han er takknemlig for en slik markering av høytiden. 

- Det er godt å se en slik markering av ramadan i Oslo. Det er mange muslimer som faster, spesielt her i Oslo. Det vil få mange til å føle seg inkludert i samfunnet.

Banishamsah håper på at dette vil bli en fast tradisjon i Oslo, og gjerne en som utvikler seg til å bli større. 

ung gutt som lener seg intill en søyle med armen. gutter har på mørkeblå olabukse, rød genser og en mørkeblå jakke over
Amro Banishamsah er en av mange som var tilstedet under lystenningen. Foto: privat

- Jeg håper at dette blir et fast innslag i bybildet, men hvis det skal fortsette, så må næringslivet og de religiøse organisasjonene ta stafettpinnen videre forteller byrådsleder Lae Solberg. 

 

Stikkord