Alna bydelsutvalg er skeptiske til byrådets forslag
Oslo byråd foreslår å avvikle tilsynsutvalgene for institusjoner og erstatte dem med beboer- og pårørenderåd. Både Alna eldreråd og bydelsutvalget reagerer sterkt.
Tilsynsutvalgene består av politisk oppnevnte utvalg som fører kontroll og tilsyn med hvordan helsetjenestene fungerer. De rapporterer om avvik i tjenestene og påpeker forhold som kan forbedres. Rapportene blir deretter sendt til bydelsutvalget.
Alna bydelsutvalg og Eldreråd er kritiske til forslaget om avvikling. Leder av Eldreråd i Alna, Ivar Morken, mener at tilsynsynsutvalgene må opprettholdes og styrkes.
– Det skjer mange avvik i sykehjemstjenesten som ikke blir oppdaget. Dette er tilsynets oppgave å avsløre, sier Morken.
– Er ikke tilsynsorganer
Morken mener at det er kunstig å sette tilsynsutvalg opp mot beboer- og pårørenderåd.
– Beboer- og pårørenderåd har åpenbart noe for seg, men de er ikke tilsynsorganer, og de vil ikke ha det uavhengige blikket som valgte tilsynsutvalg har, påpeker han.
Videre forteller han at beboere og pårørende ofte ikke vet hvem de skal henvende seg til, eller hva slags hjelp de kan forlange. Tilsynet løser begge disse utfordringene ved å rapportere direkte til bydelsutvalget.
– Tilsynsutvalgene velges for fire år om gangen, mens beboer- og pårørenderåd må bytte ut medlemmer ofte grunnet naturlig årsaker. Beboer- og pårørenderådene kan ikke gi samme kontinuitet som tilsynsutvalgene. Derfor er det behov for både lokale tilsynsutvalg og beboer- og pårørenderåd, sier han.
Har forbedringspotensialet
Morken vil påpeke at tilsynsutvalgene ikke fungerer optimalt. Han etterlyser blant annet opplæring i hvordan godt tilsyn skal gjennomføres.
Instruksen for tilsynsutvalg for institusjoner har ikke blitt oppdatert siden 2005. Morken mener at instruksen bør endres slik at tilsynsutvalgene får den nødvendige faglige opplæringen og metodiske kunnskapen de trenger.
– Vi savner også at Sykehjemsetatene tar tilsynsrapportene på alvor og forholder seg til dem på en faglig og politisk seriøs måte.
Sykehjemsetaten har ikke svart på Journalen sine henvendelser.
Nye satsninger
– Tiden har løpt fra tilsynsutvalgene, og det er andre og bedre måter vi kan heve kvaliteten på sykehjemmene i Oslo på til det beste for de som bor der, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc.
Han forteller at budsjettet for 2025 foreslår å opprette et innsatsteam i Sykehjemsetaten som skal støtte diverse utfordringer sykehjem møter på. Beboer- og pårørenderådet bidrar også til å observere hva fungerer bra og dårlig for beboerne.
– Vi har også sørget for at det skal gjennomføres hyppigere bruker- og pårørendeundersøkelser på sykehjemmene slik at det raskt kan følges opp med tiltak der det er utfordringer.
Tilsynsutvalgene ble opprettet på 90-tallet da bydelene driftet sykehjemmene.
– Da Sykehjemsetaten overtok ansvaret for kommunale sykehjem, fikk kommunen en mer systematisk kvalitetsoppfølging av hvert enkelt sykehjem, forteller Korkunc.
– Det står i lov og forskrift at det skal gjøres tilsyn og kvalitetssikring av tjenestene i helse- og omsorgssektoren, og dette prøver byrådet å opprettholde ved å profesjonalisere oppfølgingen av sykehjem.