Former fremtidens grønne Oslo

Hvordan ser et drømme-Oslo ut i 2029? Pådriv Oslo inviterte innbyggere og aktører til å drømme sammen om et mer bærekraftig Oslo.

Kvinne holder foredrag med en PowerPoint presentasjon.

Cecilie Bergmann fra Bymiljøetaten åpnet pådriversamlingen.

20. november samlet innbyggere og aktører seg i Klimahuset i Botanisk Hage. Pådriv Oslo har i samarbeid med Bymiljøetaten og Bykuben (plan og bygningsetaten) invitert innbyggere og aktører til å diskutere og utvikle mulige tiltak for å styrke og verne det biologiske mangfoldet i Oslo.

I 2022 kom FNs naturavtale med et mål om å stoppe og reversere tapet av natur og økosystemer. Bymiljøetaten har laget en handlingsplan for å verne Oslos biologiske mangfold.

Tre personer skriver på en stor plakat
Deltakerne skrev ned drømmene sine for det framtidige Oslo. Foto: Juni Reitan Fjøsne

Samarbeid mellom kommune og innbyggere

Tiril Myhre Pedersen i Bymiljøetaten forklarer at det konkrete ansvaret ligger hos de ulike etatene i kommunen, men at alle har et ansvar for lokalmiljøet.

– Vi trenger å ha mange med på laget. Det er jo slik at hver og en av oss har et visst ansvar for nærnaturen, forteller Pedersen.

Pedersen forteller om viktigheten av et samarbeid mellom innbyggere og aktører for å nå FNs klimamål.

– For at kommunen ikke skal stå alene med arbeidet og for at alle skal få et forhold til naturen og til denne handlingsplanen, så tenkte vi at vi her må informere bredt og invitere til et innbyggermøte, fortsetter Pedersen.

Tiril Pedersen med stripete genser og blågrønt skjerf står foran et vindu.
Tiril Myhre Pedersen forteller om Bymiljøetatens mål for et mer bærekraftig Oslo. Foto: Juni Reitan Fjøsne

På samlingen ble det delt enkle tips til hva enkeltmennesker kan gjøre i sitt nærmiljø.

– Inviter naturen inn i egen hage. Ikke vær redd for å la det være litt rufsete. Dette sørger for at både fugler og småkryp kan trives, råder Pedersen.

Ønsker å bidra

Patience Allen har lenge vært frustrert over mangelen på informasjon om hvordan man kan bidra til å forbedre nærmiljøet i Oslo.  

– Jeg har lenge vært frustrert. Jeg vil hjelpe, men mange tiltak er midt på dagen når jeg jobber, eller krever at du er ansatt i en bestemt etat, forteller Allen.

Allen deltok på møtet i håp om å komme i kontakt med ulike aktører ansikt til ansikt. Hun synes samlingen var en mulighet til komme med innspill.

– Her kan jeg gi innspill, bli hørt og bidra til å gjøre den endringen, sier Allen.

Patience Allen, grå jakke og blått skjerf, står foran klimahuset.
Patience Allen ønsker å ha en arena for å komme med forslag for hvordan Oslo kan bli grønnere. Foto: Juni Reitan Fjøsne.

Hun ser på samlingen som et steg i riktig retning, men er redd det ikke vil føre til endringer.

– Mange slike møter blir bare prat. Jeg håper dette fører til konkrete handlinger, for jeg vil sette spaden i jorda, avslutter Allen.