Fra familiepark til problemområde?

Grünerløkkas grønne oase, Birkelunden, er i den siste tiden blitt et samlingspunkt for alkoholbruk, slåssing og uro. Flere naboer og parkbrukere mener at parken er i ferd med å miste sin sjarm, mens andre opplever situasjonen helt annerledes.

Birkelunden med blokker og kirke i bakgrunnen

Det er delte meninger om hvorvidt det er et problem at mennesker benytter seg av parken.

Zara Akthar er født og oppvokst på Grünerløkka, og som barn var skoleveien hennes i mange år gjennom Birkelunden. I dag har hun selv barn som må krysse parken for å komme seg til skolen, og dette vekker negative følelser hos moren.

– Jeg blir jo bare litt småfrustrert og oppgitt over at parken er blitt slik den er blitt, sier Akthar, før hun legger til at det er et ekstra følsomt tema siden skolen og lekeplassen til hennes barn ligger like ved parken.

Akthar påpeker at hun nesten daglig opplever at mennesker tisser rundt om i parken, at folk ruser seg og sloss.

– En gang satt jeg i parken og ventet på at sønnen min skulle komme fra en kompis, da jeg så at noen startet å sloss rett foran meg, sier Akthar.

Tobarnsmoren opplever å ha dårlig samvittighet for å ikke kunne skjerme barna sine mot det som foregår i parken, og hun legger til at det viktigste for henne er at barna i området skal føle seg trygge.

Jeg skjønner at de også er mennesker som trenger et sted å være, og jeg som voksen kan godt holde ut med det. Mitt ønske er at bydelen skal innføre tiltak, et slags kompromiss, slik at barna opplever skoleveien og lekeplassen som et trygt sted, legger Akthar til.

Det er fint at det er liv i parken

Hanne Nordeng er sosionomstudent, og sammen med samboeren går hun ofte tur med hunden gjennom Birkelunden. Hun opplever at det er mange som bruker parken til å enten sitte og prate på benkene, gå tur med hunden eller ta seg en liten fest.

Jeg synes det er en hyggelig park full av Grünerløkkas herlige sjel

Hanne Nordeng

Sosionomstudenten forteller videre at det som regel er en liten gjeng som drikker og røyker hasj, men at hun ikke ser på dette som noe annet enn normal bruk av parken.

Det er fint at det er litt liv der, i stedet for helt stille, da føler jeg meg tryggere om kvelden, påpeker hun.

Hanne Nordeng håper på et mer inkluderende samfunn. Foto: Maria Ulvevadet

Nordeng tror at barn i stor grad er påvirket av sine foreldre, og at barna kanskje føler seg utrygge på grunn av foreldrenes syn på Birkelunden. Videre legger hun til at hun tror at dette synet på parkbruken er mest basert på fordommer fremfor faktiske hendelser.

For Nordeng er det svært viktig å understreke at hun tror at det er mange på Grünerløkka som overhodet ikke har noe problem med denne «gruppen» som drikker og røyker i parken. Hun sier selv at hun ikke ønsker å være en del av et samfunn som ekskluderer mennesker som av ulike grunner sliter med å passe inn i samfunnet. Nordeng håper at kommunen kan hjelpe mennesker ut av rusproblemer, fremfor å flytte «problemet» fra park til park.

– Jeg ønsker gjerne at det skal finnes hjerterom også for folk som har falt litt på utsiden av samfunnet, for jeg tror de har det ille nok. Det er utrolig vondt å føle på utenforskap, avslutter Nordeng.

Samarbeid mellom bydelen og politiet

Spesialkonsulent Øyvind Eide i bydel Grünerløkka skriver i en epost at bydelen i de siste årene har leid inn vektertjenester i bydelens parker, med særlig fokus på Birkelunden og Grünerløkka skole.

Dette tiltaket er iverksatt fordi enkelte barn opplever skoleveien som utrygg og at opphold i Birkelunden kan oppleves ubehagelig. Han avslutter eposten med å skrive at bydelen samarbeider med skolen og politiet om tiltak.