Halvparten av barna i Bydel Østensjø kan ikke svømme: økonomi og skam hindrer læring.
Kun 47% av fjerdeklassinger i Bydel Østensjø bestod den obligatoriske svømmedyktighetstesten i skoleåret 2023/2024. Økonomi, mangel på ressurser og tabuer blant befolkningen pekes på som årsaker.
I saksframstillingen kommer det frem at Bydel Østensjø er blant de fem bydelene i Oslo med lavest prosentandel når det gjelder antall som bestod testen. Generelt sett henger svømmeferdighetene hos befolkningen sammen med sosioøkonomiske faktorer, ifølge samme kilde. Det nevnes også at steder med høy andel lavinntektsfamilier har dårligere svømmeferdigheter.
Svømming krever repetisjon
Det er flere utfordringer knyttet til svømmeopplæring. En av disse er mangel på nok øving, mener Anne Sissel Slaatsveen som er sekretær for Østensjø ungdomsråd.
– Den største utfordringen er å svømme ofte nok. Det er dyrt å bruke svømmehaller, og du lærer ikke å svømme på et kort kurs eller ved å bade noen få ganger. Svømming krever repetisjon. En annen utfordring er at Oslo har få svømmehaller, og kostnadene kan bli høye for familier, selv om barnebillettene er relativt rimelige. Ofte må foreldrene også betale for seg selv, og det kan bli dyrt, sier Slaatsveen til Journalen.
Hun forteller også om en ny og moderne svømmehall på Manglerud. Dette beskrives som et stort pluss av Slaatsveen.
Lambertseter svømmeklubb bidrar
Et av tiltakene som ble satt er pedagogisk opplæring hos Lambertseter svømmeklubb i Bydel Nordstrand. Bydel Østensjø tok selv ansvaret for rekruttering, motivering og oppfølging av deltagerne, ifølge saksframlegget. Journalen snakket med Leder for begynneropplæringen på Lambertseter Svømmeklubb, Victoria Arnesen.
– Vi tilbyr jo skolesvømming, hvor Bydel Østensjø leier inn trenere fra oss. Vi har også noe som heter Fritidstipend. Det er noe foreldre med dårlig råd kan søke via oss, også søker vi gjennom bydelen. Dette gjelder ordinær svømmeopplæring, forteller Victoria Arnesen.
Skam og utrygghet
Det er ofte et element av skam og utrygghet når eldre barn og unge ikke kan svømme, ifølge saksframlegget. Dette utpekes også som en av faktorene for de manglende svømmeferdighetene. Arnesen nevner blant annet at trenerne deres er klar over at folk har forskjellige forventinger til svømmeopplæring. Derfor bruker de tiltak som det å være åpen for dialog og tålmodighet.
– Når ungdom blir eldre, for eksempel 16–17 år, kan det være mer tabubelagt å snakke om slike ting, men vi prøver alltid å møte barn og unge på en god og konstruktiv måte, sier Slaatsveen til Journalen.
Ingen tiltak for 2025
Ifølge både Slaatsveen og saksframlegget så er det ikke foreløpig planer om å iverksette svømmetiltak i 2025. Dette handler om økonomi og ressurser, ifølge Slaatsveen.
– For å bli dyktig nok i svømming må opplæringen repeteres flere ganger. Ett kurs er ikke nok. I tillegg spiller kapasiteten på svømmehallene en rolle, sier Slaatsveen.