Håndverkstradisjoner hviler på unges skuldre

Julemarkedssesongen er i gang, og da kan lokale husflidslag bli sentrale møteplasser. Høy interesse for markeder viser at varer fra husfliden fortsatt verdsettes, selv om produksjonen i dag ofte er hobbybasert.

Et juletre med en hvit stjerne i front, og et lokale med eldre damer som selger husflidsvarer i bakgrunnen

I forbindelse med julemarkedenes sesongstart, har Journalen snakket med to damer fra Søndre Nordstrand husflidslag: Elisabeth Rosenberg og Janne Jonsrud. De forteller at laget møtes annenhver mandag, da omtrent halvparten av de 30 medlemmene samles på Bjørndal. Der driver de enten med individuell eller felles produksjon.

Én av disse mandagene i måneden dedikeres til å lære diverse teknikker innenfor håndverk.

– Vi tar for oss rødlista teknikker. Det er gamle håndverksteknikker som er på vei til å forsvinne, men som vi kan få bruk for i fremtiden.

Elisabeth Rosenberg, styreleder i Søndre Nordstrand husflidslag.
En dame med kort, grått hår sitter i en trestol og strikker. Foran henne ligger det noen strikkaklær som brer seg utover bordet. Hun smiler.
Elisabeth Rosenberg er fornøyd med helgens julemarked.

Har arrangementer for å rekruttere flere

Husflidslaget forsøker å ta større del i lokalsamfunnet, eksempelvis gjennom å organisere kurs på Nabohuset. Nabohuset er et lokale på Holmlia senter, som leies ut til kursholding og arrangementer.

Der har de opplevd at mange kvinner og barn med innvandrerbakgrunn kommer innom, som ønsker å lære seg å strikke, hekle eller sy.

Alltid noen som vil lære

–  Vi er stort sett damer mellom 30 og 70 år, og det kommer alltid noen nye som ønsker å lære teknikk. Det er gøy å se utviklingen fra ønsket om å lære, til at de selv lærer bort.

Janne Jonsrud, medlem i Søndre Nordstrand husflidslag.
Nærbilde av mange hjemmestrikka sokker, som henger på et tørkestativ.
På markeder selges ofte hjemmeproduserte varer, som strikke- og hekletøy. Flere av medlemmene på Søndre Nordstrand selger strikkede varer.

Husflidslag over hele landet arbeider med å spre strikkeglede blant unge

– Dette er en arv man må ta med videre. Vi, som er eldre, kan ikke gjøre alt, så nå må de unge ta over, sier Rosenberg.

Hun forteller at mange husflidslag i Oslo har lykkes med å rekruttere unge. Selv har ikke Søndre Nordstrand fått særlig respons, men de ønsker å jobbe med å få unge inn i laget.

Stikkord