Hele lokalet skal dekkes med tegninger

ROM for kunst og arkitektur på Grünerløkka arrangerer en ny salsgutsilling kalt "Arkitektenes tegninger". ROMs produsent Solveig Tjetland (28) mener utstillingen kan være en nettverksbyggende møteplass for arbeidsledige og nyutdannede i kunst- og arkitektur bransjen.

På en pult ligger det en skisse av et hus. Foran huset er det er gjerde og en bil "parkert" utenfor.

Denne skissen er én av tegningene som har blitt donert til salgsutstillingen Arkitektenes tegninger i desember.

Fra 5-15. desember arrangerer ROM for kunst og arkitektur salgsutstillingen arkitektenes tegninger. Alle arkitekter, landskapsarkitekter og interiørarkitekter kan donere 1-3 verk som skal bli en del av en større utstilling. Her kan alle som har lyst, kjøpe utsilte tegninger rett fra veggen.

Utstillingen har så langt fått inn 225 tegninger/verk fra 72 ulike arkitekter og arkitekt firmaer.

Vi vil ha et sosialt arrangement som kan være et sted for danne nettverk og knytte bransjen mer sammen. Vi kan ikke tilby dem en jobb, men vi kan tilby dem en møteplass. I tillegg en plass hvor man kan få inspirasjon fra andres konsepter, arbeidsprosesser og ideer, sier ROMs produsent Solveig Tjetland.

Solveig sitter i et hjørne på kontoret. Hun sitter på en stol med korte bein ved et lavt bord.
Solveig Tjetland (28) sitter i hjørnet på kontoret sitt med ministoler og minibord. Foto: Maria Varildengen Svendsen

Økt arbeidsledighet

Ifølge Arkitektenes Fagforbund (AFAG) har arbeidsledigheten økt blant arkitekter, landskapsarkitekter og andre yrkesgrupper innen arkitektur og design. AFAGs ledighetsbarometer for våren 2024 viser at arbeidsledigheten hos arkitekter var på 7,4% i 2023. I 2024 har den økt til 8,7%. Arbeidsledigheten er høyest blant unge under 30 år.

Jeg er selv nyutdannet arkitekt. Alle vennene mine fra studiet kjenner på samme frustrasjonen. Det er kjipt å ikke få den jobben man forventet å få, da man startet på utdanningen for 6 år siden.

Solveig Tjetland (28)
På en pult i hjørnet av lokalet ligger det bunker med tegninger.
På en pult i lokalet ligger de 225 tegningene samlet i bunker. Foto: Maria Varildengen Svendsen

Kunst på veggen

Andreas Rindal (28) er arkitekt i firmaet Sanden Hodnekvam og er innom for å donere to tegninger til utstillingen. Dermed har ROM fått inn to nye tegninger for dagen.

– Jeg synes det er et kult konsept. Utstillingen viser at det går an å ha en arkitekt tegning som kunst på veggen, sier Rindal til journalen samtidig som har gir fra seg tegningene til Tjetland.

Andreas Rindal holder opp de to tegningene som skal doneres til utstillingen.
Andreas Rindal (28) holder opp de to tegningene som skal doneres til utstillingen. Foto: Maria Varildengen Svendsen

Et julemarked for veldedighet

Samtidig som utstillingen kan hjelpe arkitekter i bransjen med nettverk, forteller Tjetland at daglig- og kunstnerisk leder Gjertrud Steinsvåg ønsker en salgsutstilling som ligner på et julemarked. Tanken er å fremme arkitekt tegninger som kunst, som folk kan kjøpe til å ha hjemme, på kontoret eller som julegave.

Alle pengene fra utstillingen doneres til arkitekter uten grenser.

– Vi er ikke interesserte i å sitte igjen med pengene selv. Vi ønsker heller å samle inn penger til et godt formål, sier Tjetland.

Tjetland forteller videre at ROM ønsker et mangfold av tegninger. Alt fra skisser, konseptuelle og halvferdige ideer til ferdig og detaljerte prosjekter.

Vi er opptatt av at dette ikke skal være ekstra arbeid. Vi vil helst at de skal donere ideer, konsepter og tegninger de allerede har liggende. Dette gjør at vi har et stort spenn av ulike tegninger. Vi håper dette kan være en positiv ringvirkning på hvordan arkitektur kan se ut, og at det kan være noe man samles rundt, arkitekt eller ei.

Solveig Tjetland (28)

Produsent Tjetland avslutter med at hun ser frem til utstillingen og håper både folk både i og utenfor bransjen dukker opp.

– Det er vanskelig å se for seg hvordan det vil se ut, men jeg gleder meg til å dekke hele lokalet vårt med tegninger, forteller Tjetland smilende.

ROMs lokaler er et bygg uten skilt og vanskelig å se inngangsparti.
ROM for kunst og arkitektur ligger i Maridalsveien på Grünerløkka. Foto: Maria Varildengen Svendsen

ROM for kunst og arkitektur ligger på Grünerløkka og er ifølge ROMs nettside et samlende møtested for kunst, arkitektur, stedsutvikling og offentlig rom i Norge. Salgsutstillingen Arkitektenes tegninger er et samarbeid mellom arkitektbedriftenes og Arkitektenes Fagforbunds Arkitektur skaper verdi og ROM for kunst og arkitektur.