Ivaretar historie og skaper kunst
Oslo Kommune pusser opp et et gammelt bygg på Hvervenbukta. Dette skal bli et atelier for kunstnere. Slik ivaretar de historiske bygg samtidig som de fremmer kunst.
Nede i Hvervenbukta på Søndre Nordstrand står to hvitmalte bygg. Disse er atelier hvor åtte kunstnere har et sted å skape kunsten sin.
Ved siden av står et lite rødmalt trebygg, dette bygget kalles Dølastua og var et atelier tidligere. Dølastua har stått tomt siden 2020, men pusses nå opp for å bli et atelier for kunstnere igjen.
– Dølastua har vært tom i flere år, og oppussingen har vært nødvendig for å forbedre bygget så det kan brukes igjen, skriver Pernille Wivart, fungerende avdelingsdirektør i avdeling Eiendom i Kulturetaten.
Kulturetaten jobber for å ta vare på gamle kulturhistoriske bygg. En del av oppdraget deres å fylle disse med kulturelle aktiviteter.
Slik tar de vare på historiske bygg, samtidig som kunstnere får en plass de kan skape kunsten sin.
Kulturetaten har mange bygg og prioriterer hvert år hvilke som trenger oppussing. Nå er det Dølastuas tur.
Det er over 300 atelier for kunstnere i Oslo, de tre byggene i Hvervenbukta er de eneste atelierene i bydel Søndre Nordstrand.
– Kjempefornøyd
Arild Berg er en av åtte kunstnere som har et lite atelier nede i Hvervenbukta.
Bergs atelier er et rom delt i to. En side er hans, og en side tilhører en annen kunstner. I hjørnet er det en liten kjøkkenkrok.
– Vil du ha en kopp kaffe? spør Arild Berg fra den lille kjøkkenet sitt.
Her har han hatt atelier i fire år. Det ble nylig pusset opp, og nå tar kommunen fatt på det lille rødmalte nabobygget.
Atelierene som pusses opp leies ut til kunstnere til halvparten av normal markedspris. For å få mulighet til å leie et atelier må kunstnerne søke om plass og dokumentere tidligere verk.
Berg har vært kunstner i årevis. Han er også professor med doktorgrad i samtidskunst, og master i keramisk kunst. Han underviser på OsloMet.
Keramikk er kunstformen han har valgt. I det lille atelieret sitt får han mulighet til å skape.
– Jeg elsker at det kan gå i så mange retninger, det er gøy med keramisk glasur og alle mønstrene man kan lage!
Avluttede epoker
Nå for tiden holder Berg på med sitt nyeste prosjekt "avsluttede epoker". Med gamle klær klemt mellom mønstrede keramikkplater konstruerer Berg portretter av mennesker.
Berg forteller om inspirasjonen bak prosjektet.
– Jeg så et videoklipp fra Gaza, hvor en mann dro kjolen til et familiemedlem ut av ruinene av en rasert bygging. Det gjorde inntrykk.
Arild kom på at kunstformen hans keramikk er et byggemateriale, som ruinene i Gaza. Man kan vite mye om en person bare med å se på klærne deres.
Blant de Berg har portrettert så langt, finner vi moren og faren hans.
I farens portrett finner vi pene skjorter, men også klær egnet for skog og mark.
– Faren min jobbet som flygeleder, men var turglad på fritiden, sier Berg.
I morens portrett er den en nydelig rød silkekjole fra Bejing, som Berg sendte hjem til Norge da han var på backpacking i Kina.
Berg har allerede stilt ut portrettene sine, og skal lage flere. En skal sette opp en ny utstilling på nyåret.
To fluer i en smekk
Når Dølastua er ferdig pusset opp vil flere kunstnere få mulighet til å skape kunsten sin, samtidig som de kulturhistoriske byggene blir brukt og ivaretatt.
Om kort tid vil Hvervenbukta på Søndre Nordstrand ha tre nyoppussede atelier, med plass til mange kunstnere.