Journaliststudentene inspirerte til ny kalender

Holmlia lokalhistoriker Marius Park Pedersen har laget et nytt arrangement kalender for lokalbefolkningen på Holmlia.

Mann sitter smilende.

Lokalhistorikeren Marius Park Pedersen.

Marius Park Pedersen er en engasjert lokalhistoriker på Holmlia, og er prosjektleder for Holmlia Lokalhistorie. Det er et frivillig prosjekt som har til formål å samle lokalbefolkningen og formidle lokalhistorien på Holmlia.

Etter å ha truffet OsloMets journaliststudenter ble Pedersen inspirert til å lage et eget arrangement kalender. Journaliststudenter er avhengig av å raskt finne kilder og få oversikt over hendelser. Marius Park Pedersen skapte nettsiden «Holmliaguiden» for bydel Søndre Nordstrand. For å få flere til å møte på arrangementer. Den ble utviklet i utgangspunkt i at Marius ofte fikk høre at folk har gått glipp av et arrangement som de gjerne ville ha vært med på. Og av andre ulike ting som at arrangementene har druknet på Facebook-sider, folk som ikke er på Facebook og godt voksne mennesker som syns mobilapper er litt vanskelig å bruke. Nettsiden er brukervennlig, man kan søke på datoer og kategorier eller begge deler.

«Holmliaguiden» er et spennende initiativ utviklet spesielt for journaliststudentene ved OsloMet. Dette verktøyet gir studentene muligheten til å holde seg oppdatert på hva som skjer i Holmlia, og fungerer som en praktisk ressurs for å finne relevante temaer til saker. Med en integrert kalender kan studentene raskt undersøke kommende arrangementer og aktiviteter i området, noe som gir dem verdifulle innsikter og kan bidra til en mer informer og levende journalistikk.

Skaper tilhørighetsfølelse

Park Pedersen er veldig opptatt av å beskytte og ivareta kulturminner.

— Det er ingen som dokumenterer og skriver om lokalhistorie og kulturarv, så den blir fort glemt og forsvinner ut av historien, sier Marius.

Hvorfor er det så viktig?

— Hvis man kan litt om sin lokalhistorie, så blir man stolt og kan skape tilhørighetsfølelse. Da blir man glad i sitt nærområde og det kan føre til at man tar mer vare på det, forteller Marius.

I løpet av årene har Marius skrevet bøker og hefter om historien på Holmlia. Han har holdt foredrag, arrangert guidede turer og gitt innspill til nærmiljøprosjekter i barnehager og skoler på Holmlia.

Lokalhistorien forener lokalbefolkningen

Guidet turer blir arrangert en eller to ganger i året, og er gratis å være med på. Dette skjer da på vårparten eller sommerhalvåret med ulike ruter og forskjellig tematikk.

— Det er en helt spesiell opplevelse å være ute og fortelle om historien der det har skjedd, der det virkelig har hendt. Det har de som har vært med og syntes det har vært veldig spennende, sier Marius.

Det har vært ingen ledige plasser på turene hittil, mellom tjue til tretti personer kommer og det er flest eldre etniske nordmenn som deltar.

— Det er som regel godt voksne mennesker som er interessert i nærområdet sitt. Det er hyggelig å se at det er noen unge voksne som også blir med, men jeg skulle ønske at det kunne komme litt flere folk fra multikulturellbakgrunn, forteller Marius.

Holmlia er en drabantby i bydel Søndre Nordstrand, og har en lokalbefolkning rikt med ulike kulturer.

— Selv om man kanskje har flyttet hit i nyere tid, så er jo den lokale historien som forener oss. Det er den som kan være vår alles fellesplattform når man flytter på et nytt sted, sier Marius.

Marius har tatt ulike initiativer for å prøve å få med så mange som mulig fra ulike flerkulturelle bakgrunner.

— Vi har markedsført det på sosiale medier og holdt det åpent for alle, så alle som ønsker kan jo komme på disse arrangementene, forteller Marius.

De har også hatt et prosjekt med Oslo sør-satsingen, hvor de arrangerte en tur i Holmlia-parken med en tolk og hadde ulike planer.

— Det kom dessverre ikke mange selv om vi hadde markedsført det i blokkoppganger og forskjellig, sier Marius.

Det er enda ikke for sent.

— Jeg oppfordrer fortsatt alle til å følge med på arrangementene fremover, sier Marius smilende.

Ulike årsaker som påvirker deltakelsen

Journalen har kommet i kontakt med Anders Bettum. Anders er religionshistoriker (Ph.d.), og har ansvar for nettverket minoriteter og mangfold på Interkulturelt Museum på Grønland for Oslo Museum.

— Det er et kjernespørsmål for oss, hvordan man skal nå fram til minoriteter i Norge, forteller Anders.

Dette skyldes av ulike grunner.

— Når man ser på brukerundersøkelser, så er det at tilbudet har innebygd noen typer barrierer. Som er vanskelige å få folk til å overkomme. Det kan være praktiske ting som går på for eksempel økonomi, tid eller språklige barrierer, sier Anders.

Det er det å finne hvor barrieren ligger slik at man kan bygge de ned mest mulig.

Veldig mye av det kulturtilbudet som finnes i Norge er laget ut fra en norsk kontekst, ut fra en norsk historie og ut fra en forventning om at folk har norske interesser.

— Da er det majoritetsperspektivet som regjerer. Det treffer jo ikke hvis man ønsker å nå andre mennesker. Da må man tenke brukermedvirkning, ta betraktning til alder og hvor man bor, forklarer Anders.

Mangfold er et kontinuerlig arbeid.

Mann står smilende foran et kunstverk på interkulturell museum i Oslo.
Religionshistorikeren Anders Bettum.