Å kjøpe nye vinterklær brukt
Til den nye vintersesongen er det mange som bytter ut garderoben sin til nye plagg. Klesindustri blir sett på som en klimaversting, noe som billige nettbutikker som Temu bidrar negativt til. Et fint alternativ til dette kan være å kjøpe vinterklær brukt.
Sunniva Nøsterberget (26) jobber på UFF Second Hand Løkka, og kommer med noen anbefalinger til hvordan man kan handle bærekraftig til årets vintersesong.
– Handle brukt, og se etter ting som er så mye ull som mulig. Alt som er vintage er over 20 år gammelt, og det er fortsatt like god kvalitet som da det ble laget. Så tipset mitt er rett og slett å se etter god kvalitet så har du det for alltid.
Dårlig kvalitet i klesindustrien
En stor konkurrent for bruktbutikker, er den mye omtalte nettbutikken Temu. De produserer billige varer som har dårlig kvalitet. Ifølge nettavisen, ble det gjort kjent i november at Temu risikerer store bøter. Dette fordi at selskapet ikke gjør nok for å hindre salg av produkter som kan utgjøre en risiko for helse og miljø.
Klesindustrien er omtalt for å være en av de store klimaverstingene og ifølge klimaoslo.no utgjør klesindustrien rundt 8% av klimagassutslippene. Dette er mer enn utslippene til luftfart og skipsfart samlet. Nøsterberget mener at bærekraften rundt "ultra-fast-fashion" er noe av det farligste for miljøet i verden.
– Jeg synes at det er veldig synd, for selv om det er billigere er det utrolig mye dårligere kvalitet. I lengden er det ikke billigere.
Venninnene Cassandra Caia Berg (20) og Maja Andersson Kjelsrud (20), synes at det er et fint alternativ å kjøpe vinterklær brukt. Likevel er fristelsene store når det gjelder å handle helt nye klær på andre butikker.
– Jeg må innrømme at det ikke er det første stedet jeg går til for å kjøpe vinterklær, men jeg støtter veldig å gjøre det. Det er jo mye mer miljøvennlig og bedre for lommeboka også, i mange tilfeller, sier Berg.
Kjelsrud legger til at det er en stor kostnad med det å lage vinterklær, og at man slipper kostnader hvis produksjonen allerede har skjedd.
Å være informert
De sier seg begge skyldige med å ha handlet fra nettbutikken Temu. Berg sier at hun kjøpte en hårklype gjennom en venninne som skulle handle der selv.
– Jeg må innrømme at jeg tenkte at de hårklypene jeg ville kjøpt på en butikk i Oslo, mest sannsynlig også blir produsert på samme fabrikk som de jeg kjøper på Temu. Og det var liksom unnskyldningen min. Man får jo ikke lyst til å kjøpe ting som koster mye, sier Berg.
Det er lett tilgjengelig å finne det man trenger for en billig penge på Temu. Kjelsrud mener at dette kan være en motreaksjon mot at alt har blitt dyrere. Hun kommer med en oppfordring om at vi bør bli mer informerte om hvor klærne vi kjøper kommer fra.
– Jeg tror det bare er at man må informere mer. Og jeg føler folk kanskje er litt ignorant når de kjøper der og vet egentlig ikke helt hva det er de støtter, på en måte, forteller hun.