Klesbyttemarked: Et bærekraftig alternativ i førjulstiden
Det er black week og julen er rett rundt hjørnet. Vårt forbruk øker, men NOA har et mer bærekraftig alternativ til årets julegaver og festantrekk.
I forbindelse med Ombruksuka 2024 ble det arrangert klesbyttemarked på Oslo Rådhus. Arrangementet er gratis og åpen for alle, og hallen ble raskt fylt med folk.
Innerst i Rådhuset finner vi klesbyttemarkedet. Helene Lode er kommunikasjonsrådgiver i NOA (Naturvernforbundet i Oslo og Akershus) og er en av de som står bak dette konseptet.
– Black week har blitt Black Month
Lode forteller at det er mye som skjer nå mot juletider. Flere kan derfor føle et press om å kjøpe gaver, klær og nye ting. Hun ønsker å være en motstander av denne kjøpekulturen.
– I tillegg har Black Week blitt til Black Month, påpeker Lode.
Det hele startet med at hun og noen venner møttes for å bytte klær de var lei av. Nå arrangerer NOA en stor klesbyttedag hvert år, der både lokallag og fylkeslag deltar over hele landet. Konseptet går ut på at man tar med seg opptil fem plagg og bytter disse til fem nye plagg.
Nordmenn kjøper mest
Norge er en av de med høyest forbruk i verden. Lode tror at grunnen til at vi synes det er vanskelig å kutte ressursbruken er fordi vi er så vant til det.
– Så dette er en fin måte å kutte forbruket på, uten at man må ofre noe. I tillegg får man nye klær samtidig som miljøet skånes.
Mariana Gutierrez var en av de som deltok og fikk byttet et par plagg. Hun synes det er fint å få ting andre ikke lenger bruker, og mener nordmenn kjøper mer enn vi trenger.
– Jeg velger heller dette enn å kjøpe på Black Week.
– Sammen kan vi gjøre mye
Klesbyttedagen har fått god respons, både fra gjengangere og nye deltakere.
– Det som er gøy er at det også har spredd seg til de yngre. Det er flere ungdommer og unge voksne som ser at dette er et bra tiltak. Det er veldig kult å se, sier Lode.
I tillegg til klesbytting, var det flere ulike aktiviteter i Rådhuset, som julemarked, hjemmelaget julekalender og verksted hvor man kunne sy og reparere ødelagte ting.
Ombruksuka 2024 er i samarbeid med Oslo kommune. Foto: Andora Ystmark Et tips fra Lode er å gi opplevelser i gave. En luke i julekalenderen er "I dag skal vi lage pepperkaker". Foto: Andora Ystmark
Lode understreker at det finnes flere måter å gjøre julen litt mer bærekraftig på. Man kan blant annet bytte, kjøpe brukt eller gi opplevelser i stedet for ting. Et annet julegavetips er å tilby å reparere noe for andre.
– Ingen kan gjøre alt, men sammen kan vi gjøre ganske mye.