Mangfoldshuset bygger bro mellom ulike kulturer
FN-sambandet tok en tur innom Mangfoldshuset Mortensrud og snakket med kvinner for å snevre inn distansen mellom den ulike kunnskapen de sitter på.
Mangfoldshuset Mortensrud er en møteplass som tilbyr aktiviteter for å bygge bro mellom kulturene.
Et inkluderende og opplysende møtested
På treffene er det mange kvinner som ønsker å sosialisere seg. Mange er ensomme etter å ha kommet til Norge som flyktninger uten annet nettverk enn familien. En av disse er Shahnas Aslam (50).
Hun bor i området og har fast oppmøte på aktivitetene.
– Jeg synes seminarene er bra for kvinner som har tilbragt mye tid i hjemmet. Det er viktig med kunnskap om hva samfunnet gjør for å forebygge likestilling og rettighetene våre, forteller Aslam.
Videre forteller hun at Mangfoldshuset Mortensrud er et godt eksempel på et møtested for kvinner med innvandrerbakgrunn.
– Her kan vi møtes og snakke om tidligere erfaringer, i tillegg til å dele kunnskapen vår, sier Aslam.
Hun legger til at det er viktig for dem å kunne sosialisere seg.
Ranaa Anwar (50) er enig med Aslam.
– Jeg kommer på Mangfoldshuset sine treff for det sosiale. Vi utveksler historier og tvinges ut i samfunnet sammen, forteller hun.
Anwar forteller at kvinnene ønsker å få besøk av FN-sambandet for å bli opplyst om viktige temaer. Hun presiserer at spesielt kvinners rettigheter og likestilling i dagens samfunn, er noe de setter pris på å lære om.
– Jeg har forstått hvilke rettigheter jeg har som kvinne og menneske, påpeker hun.
Videre forteller hun om hjemlandet Pakistan, og hvor forskjellig det er å være kvinne der sammenlignet med Norge. Gjennom møtene føler Anwar at kvinnene stiller sterkere og blir mer inkludert i nærmiljøet.
Utdanning som positiv tvang
Under seminaret forteller flere av deltakerne at de er husmødre. Seniorrådgiver i FN-sambandet Siri Nikolaisen forteller at utdanning er en av de viktige bærekraftsmålene til FN. Hun forklarer at alle har krav på skolegang og videre utdanning i Norge dersom de selv ønsker det.
Nikolaisen påpeker at det er store forskjeller mellom kvinnerettigheter rundt om i verden. Når man kommer til ett nytt land som Norge, vil behovet for informasjon om hvilke rettigheter og muligheter man har, være viktig for å være en aktiv deltaker og medborger.
– FN-sambandet sitt besøk var i regi av Mangfoldshuset. Vi har som oppgave å spre informasjon og engasjement om internasjonale spørsmål, forteller seniorrådgiveren.
Allerede i en rapport fra 2009 er det en undersøkelse med et mål om å øke deltakelse i arbeidslivet blant kvinner med innvandrerbakgrunn. Den ble gjort av Osmund Kaldheim datids direktør i integrerings- og mangfoldsdirektoratet.
I rapporten står det at det ble foreslått en satsning på norskopplæring, og i dag er møtesteder som Mangfoldhuset en gunstig arena for å utvikle språkferdigheter og sosialisere kvinner med innvandrerbakgrunn. FN-sambandets seminar er en måte å videreformidle viktigheten av å øke deltakelsen i arbeidslivet blant kvinner med innvandringsbakgrunn.
Seniorrådgiver Nikolaisen forteller at det viktigste budskapet fra seminaret er at kvinnene skal føle på en trygghet.
– Jeg ønsker at de skal ta med seg at kvinner og menn er like mye verdt, legger hun til.
Ifølge Nikolaisen er det et steg i riktig retning for likestillingen å få inkludert flere kvinner med innvandringsbakgrunn inn i arbeidslivet. Og for å få til det, er det elementært å sikre utdanning til kvinnene.
– At Norge setter rammer for at vi skal gå på skolen og ta utdanning synes jeg er med på integrere oss i samfunnet og lære språket. Det er en positiv tvang, forteller Aslam.
Hun har selv fullført skolegangen og tatt utdanning ved UiO, og hun vet mulighetene som åpner seg for de som tar utdanning.
– Jo mer kunnskap, jo mer vil man lære og grave. Det er godt at vi kommer oss ut, avslutter Aslam.