Ombruksfest på Deichman Oppsal: – Bang, så var alt borte!
Det var kø ut døren da frivillighetssentralen Oppsal arrangerte klesbyttemarked sammen med Deichman bibliotek denne helgen.
Ombruksuken til Oslo kommune er i full gang, og denne helgen var det klesbyttemarked på Deichman Oppsal. Da dørene åpnet klokken 13:00 strømmet store og små inn i lokalet for å sikre seg de beste skjulte skattene.
Deichman bibliotek har gjennom hele året fokus på og arrangerer flere ulike arrangementer som går på ombruk og redesign. Formålet er å gjøre folk bevisst på at det går an å bytte klær, istedenfor å kjøpe nytt hele tiden og å sette fokus på fordelene ved gjenbruk.
Elli Borge, programansvarlig på Deichman Oppsal, forteller at de holder markedet for å vise folk at det går an å oppgradere garderoben på en måte som er bra for miljøet og for lommeboken.
– Klær bidrar til et stort miljøavtrykk og vi kaster mye klær, noe som er sløsing av ressurser. Det er viktig og bra for miljøet, vi er nødt til å tenke mer på gjenbruk fremover for å få ned klimaavtrykket, sier arrangør Elli Borge.
Byttemarkedet fungerte slik at dagen de som ønsket å delta kom innom og leverte opp til 7 plagg i forkant av at klesbyttemarkedet startet. På dette markedet var fokuset på vinterklær og pent innertøy, ikke sommerklær denne gangen. Når dørene åpnet, kunne man bytte bongene inn i klær fra de mange stativene.
Borge forteller at de har hatt masse hjelp fra frivillige for å lage dette markedet. En av de frivillige som deltok på markedet var Jeanette Antonie Øverby. Jeanette er friganer og lever gratis av det hun finner i containere rundt i Oslo.
– Det er fint å kunne spare miljøet og penger, også er det jo hyggelig da, sier Øverby om markedet.
Det var ikke første gang biblioteket arrangerte klesbyttemarked. De har hatt klesbyttemarked to ganger i året. De siste to årene i samarbeid med Oppsal frivillighetssentral. Ett på høsten i sammenheng med ombruksuken, og ett på våren sammen med Naturvernforbundet.
Denne gangen tok det heller ikke lang tid før klesstativene ble nærmest tomme.
– Det gikk veldig fort. Bang, så var alt borte, sier Øverby og ler.
Klærne som ikke blir plukket, blir gitt videre til Fretex-konteinere eller tilsvarende. I år leverte de også plagg til «Flyttefot», en lokal bruktbutikk, for å støtte andre lokale butikker og for å sikre at klærne får leve videre.