Ombruksuka og klesbyttemarked inntar Deichman Lambertseter

Ombruksuka startet mandag 25. november. Deichmann Lambertseter inviterte til klesbyttemarked, lappekurs, natursti, og opplæring i husflid.

Klesbyttemarkedet på Deichmann Lambertseter under Ombruksuka

På mandag 25 november startet Ombruksuka i Oslo. Det er et samarbeid mellom Oslo kommune og diverse offentlige og private aktører, med formål om å fremme bærekraft gjennom reparasjon, bytte og ombruk. Dette er det tiende året uken arrangeres, og det startet med et klesbyttemarked på Deichmann Lambertseter. Arrangør Thomas Anthony Hill var storfornøyd med oppmøtet.

– Jeg er glad for at det nådde ut såpass godt som det gjorde. Fordi det er på en mandag var jeg usikker på hva jeg skulle forvente; er folk opptatte, eller er det en god dag? Jeg er egentlig storfornøyd, sa en lettet Hill.

Thomas Anthony Hill
Thomas Anthony Hill var storfornøyd med dagens oppmøte, til tross for begrensede midler for å nå ut til folk.

Han bemerket seg at det var et behov for folk å erstatte klær, så han søkte midler for å kunne arrangere klesbyttemarkedet.

– Jeg merker at det er veldig mange som har litt for mye klær hjemme, og benytter sjansen til å få det ut og gi det videre, bemerket Hill.

Sissel Basma med festantrekket som hun har sydd av overskuddsstoff
Sissel Basma har handlet brukt i over 50 år. Her er hun med en festdrakt hun har sydd med nesten eksklusivt gjenbrukt stoff.

Hill inviterte med lokallaget Bekkelaget og Nordstrand Husflidslag, som delte kunnskap om strikking, søm, ombruk av tekstiler og nanofilt. Sissel Basma har handlet brukt og sydd med gjenbruktstoffer i over 50 år, og har blant annet jobbet med Jenny Skavland og Fæbrik. Hun viste frem festdrakter hun har laget med stoff fra alle slags kilder, og påpekte viktigheten og potensialet i gjenbruk:

– For noen så blir verdi forsvunnet i bruk, mens det for andre kan bli til helt fine ting igjen. Festdrakten her er laget med gardiner, et gammelt skjørt, et ubrukt smykke og noen mynter.

Detaljer på belte av en hjemmelaget festdrakt
Emblemet på beltet er fra et smykke hun aldri brukte.

Anne Bekk Weltzien er også et styremedlem i Bekkelaget og Nordstrand Husflidslag. Hun jobber mye med kunstverk og håndverk, og synes det er helt sentralt.

– Vi vil vise frem teknikker som ikke bør bli glemt. Strikke- og hekleteknikker og andre husflidteknikker.

Hun demonstrerte nunofilting og andre teknikker når hun lagde pulsvarmere av gjenbrukt ull og silke, og håper at unge folk ønsker å lære disse måtene å gjenbruke tekstiler og stoffer.

Anne Bekk Weltzien på Lambertseter
For Anne Bekk Weltzien er det viktig å bevare håndverk og tradisjonelle husflidsteknikker.

På arrangementet var også RELOVE som avholdt et lappeverksted, Natur og Ungdom, Miljøagentene som arrangerte en natursti, og Naturvernforbundet. Ombruksuka arrangeres fra 25. november til 1. desember over hele Oslo.

Klær fra klesbyttemarkedet på Deichman Lambertseter
Mange tok turen for å bytte klær.