Østmarkas venner nominert til frivillighetsprisen: – Det går an å lykkes!

Den 5. desember er det duket for utdeling av frivillighetsprisen 2024. Østmarkas venner, ledet av Helga Gunnarsdóttir, er i år blitt nominert til utmerkelsen.

Helga Gunnarsdóttir, styreleder i Østmarkas venner står i sollyset i skogen

Helga Gunnarsdóttir, styreleder i Østmarkas Venner, kjemper for å bevare skogen i Østmarka. 

I den mørkeste tiden på året er det igjen på tide å kaste litt glans over de lokale ildsjelene som gjør en uvurderlig innsats for samfunnet. Frivillighetsprisen deles ut hvert år av Frivillighet Norge på FNs dag for frivillighet 5. desember. Den hyller personer, grupper og organisasjoner som har utmerket seg gjennom ekstraordinært frivillig arbeid.

Østmarkas venner er i år nominert som en av finalistene. Organisasjonen, som ble stiftet i 1966, jobber for å bevare naturen og kulturminnene i Østmarka. 

Helga Gunnarsdóttir har vært tillitsvalgt for Østmarkas venner helt siden 1999 og har hatt en viktig rolle i organisasjonens arbeid for bevaring av Østmarka.

– Vårt mål er å ta vare på Østmarka både for menneskene som bruker området i dag og for fremtidige generasjoner som vil kunne glede seg over det i fremtiden, sier Gunnarsdóttir.

Skogen i Østmarka, i morgensol
Den vakre skogen i Østmarka, rett ved Rustadsaga. Foto: Ingvill Alessandra Bøe Stenseng

En hyllest til frivillig arbeid

Prisen er den høyeste anerkjennelsen for frivillig arbeid i Norge. Alle kan nominere en kandidat – om det er en nabo, kollega, trener eller en hel gruppe. En jury bestående av stortingsrepresentanter og ledende aktører fra organisasjonslivet plukker ut finalistene, mens vinneren til slutt kåres gjennom en nasjonal avstemning.

Målet med prisen er å vise folk hvor viktig rolle frivillige ildsjeler og organisasjoner har i dagens samfunn.

– Vi kan ikke ta den frivillige innsatsen for gitt, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Mange av de som gjør denne frivillige innsatsen rundt omkring i landet søker ikke om oppmerksomhet rettet mot seg selv. Derfor mener Frivillighet Norge at det er viktig at noen kaster litt glans over de som faktisk gjør en utrolig frivillig innsats og får ting til å skje forteller Slotterøy.

Positivt overrasket

Helga Gunnarsdottir og Østmarkas venner ble svært begeistret over nominasjonen til Frivillighetsprisen.  

– Det var veldig overraskende å bli nominert, men veldig, veldig hyggelig å bli anerkjent på nasjonalt nivå. Vi setter stor pris på det, sier Gunnarsdottir.

Østmarkas venner har tidligere i år mottatt flere lokale priser for sitt arbeid med å verne Østmarka. Blant annet ble Helga Gunnarsdóttir tildelt Bydel Østensjø bydelspris, men denne nominasjonen markerer et nytt nivå av anerkjennelse. I november i 2023 oppnådde organisasjonen en historisk milepæl da deler av Østmarka ble vernet som nasjonalpark.

Østmarka nasjonalpark ble den aller første nasjonalparken som ble opprettet etter initiativ fra en frivillig organisasjon – et stort prosjekt som Frivillighet Norge bruker som en av hovedbegrunnelsene for nominasjonen.

Gunnardóttir håper at denne nasjonale oppmerksomheten kan bidra til å inspirere flere til å forstå viktigheten av naturvern og frivillig arbeid.

– Jeg håper at folk rundt i landet som jobber for egen natur vil få et håp om at det går an å lykkes! Sier hun med et smil.