Reagerer på fraværsgrensa: - Det høres jo litt ut som en felle
Elevene ved Elvebakken og Foss videregående skole har delte meninger om den nye fraværsgrensa. Elevorganisasjonen er negative til endringen.
I går ble det bestemt at den rødgrønne regjeringen viderefører fraværsgrensa på 10 prosent, men reglene endres.
De nye reglene innebærer en egenmeldingsordning der elevene selv melder fra om sykdom. Først når fraværet overskrider 10 prosent må elevene ha attest fra lege. Dette innebærer at all sykdomsfravær inngår i prosenten. Kari Nessa Nordtun forteller til Aftenposten at reglene vil minne mer om reglene i arbeidslivet. De nye reglene trer i kraft til høsten.
Skepsis blant elevene
Elevene ved Grünerløkka-skolene er skeptiske til den nye endringen.
– Det høres jo litt ut som en felle. Hvis du da faktisk er syk de første 10 prosentene, så kan du ikke droppe senere for andre grunner, kommenterer Jørgen, elev ved Elvebakken videregående skole.
– Jeg synes det er dumt at det blir enda vanskeligere, at selv når du er syk går det på 10 prosent fraværet, sier Oda, elev ved Foss videregående skole.
– Ja, da kan man jo føle seg tvunget til å gå på skolen når man er syk, legger venninnen Kristine til.
Elever ønsker fleksibilitet
Elevene Ruth og Maja fra Elvebakken videregående skole mener det er bra at fraværsgrensa oppfordrer elever til å komme på skolen, men kommenterer at regelen ikke tar hensyn til individuelle forhold.
– Det er jo litt lettere hvis man selv kan si ifra, men hvis det inngår i de 10 prosentene kan de fylle seg opp ganske fort, forteller Ruth, elev ved Elvebakken videregående skole.
– Det finnes jo forskjellige forhold og forskjellige behov, sier Maja.
– Rammer de svakeste elvene
Den nye endringen i fraværsgrensa møter motstand fra Elevorganisasjonen. Fylkesleder i Elevorganisasjonen i Oslo Fryd Bergan-Gulli uttrykker bekymring over at regjeringen strammer inn fraværsreglene ytterligere, til tross for Arbeiderpartiets tidligere løfter om å fjerne den eksisterende fraværsgrensa.
– Vi synes det er veldig negativt. Denne endringen er enda strengere enn dagens fraværsgrense, sier Fryd Bergan-Gulli.
Hun fremhever at selv om egenmeldingsordningen er et bedre tiltak, er den langt fra ideell i sin nåværende form.
– Vi synes at en egenmeldingsordning kan være bra. Men dette er ikke den egenmeldingsordningen vi ville ha. Egenmeldingsordningen på sykefravær opp til 10 prosent vil føre til om man er syk i starten av skoleåret, må man være til stedet resten av året. Da vil fraværsgrensa ramme de elevene som de som allerede sliter mest på skolen. De som for eksempel sliter med skolevegring eller utbrenthet, forklarer Bergan-Gulli.
– Om elever er mye syk og har gått over de 10 prosentene, må man få legeerklæring. Det er ikke alle som har råd til det og da stryker du. Om man er mye syk, så mister du ikke jobben din uten videre. Det er ikke sånn arbeidsliv fungerer, avslutter Bergan-Gulli.