Usikker framtid: – Roseslottet kommer alltid til å være aktuelt
Roseslottet er et utendørs kunstprosjekt som åpnet i 2020. Prosjektet belyser hendelsene i Norge under andre verdenskrig. Nå er prosjektets fremtid usikker, etter at statsforvalteren har avslått en permanent løsning.
Forteller en viktig historie
Roseslottet åpnet først i juli 2020 for å markere 80 år siden okkupasjonen av Norge, og 75 år siden frigjøringen. Brødrene Vebjørn og Eimund Sand er kunstnerisk ansvarlig for prosjektet. Prosjektet består av 300 kunstverk som viser hva som skjedde i befolkningen og hvordan det opplevdes å få frarøvet friheten, demokratiet og rettsstaten. Prosjektet skulle stå i litt mer enn et år, dette ble forlenget til slutten av 2025, men etter dette er fremtiden til prosjektet usikker.
– Historien som blir fortalt her, går mer og mer ut av skolepensum. Det er stor takknemlighet fra både familier, men også fra disse skolene som kan komme hit og lære om andre på en helt spesiell og unik måte, sier Elisabeth Valrygg, daglig leder i stiftelsen Roseslottet.
– Vi opplever at Roseslottet har blitt mer aktuelt i løpet av den tida vi har stått her, enn når det åpna. Da krigen brøt ut i Ukraina, var det sterkt å gå rundt og se hvor mange paralleller det var mellom det man ser på nyhetene, og det vi forteller om her oppe, utdyper Valrygg.
Markaloven
Stiftelsen Roseslottet, som drifter installasjonen, søkte om permanent plass ved Frognerseteren tidligere i år. Statsforvalteren har sagt nei til dette forslaget. Dette begrunnes med at installasjonen er i strid med markaloven. Da Stiftelsen Roseslottet søkte om å bli permanent tidligere i år ved Plan- og Bygningsetaten (PBE), kom de også med et nei. Da ga de denne begrunnelsen til NRK: Roseslottet er en inngjerdet kunstinstallasjon som legger beslag på deler av marka og som tar betalt for inngang, noe PBE mener er svært problematisk da det strider med at marka skal være tilgjengelig for alle.
Veien videre
– Gjennom høsten har stiftelsen sett på alternativer til hva vi eventuelt kan gjøre videre. Vi har alltid vært midlertidige, så nå har vi søkt om en ny forlengelse på to år av den midlertidigheten. Vi håper at vi får stå de årene, sier hun.
De ser også mange andre muligheter fremover hvis Roseslottet ikke får lov til å stå på Frognerseteren.
– Om Roseslottet ikke skulle få lov til å stå her, ønsker vi å finne andre måter for fortsette å formidle frihetsverdiene Roseslottet står for, utdyper Valrygg.
Valrygg sier de har fått flere henvendelser, blant annet å flytte hele Roseslottet. Men å ta ned og flytte Roseslottet i sin helhet, og så sette det opp et annet sted, ser Valrygg som et altfor kostbart alternativ.
Valrygg mener at hele utstillingen samlet ved Frognerseteren har en helt unik verdi.
– Det er veldig fint for oss å ha Roseslottet her. Det er mange turister som kommer opp hit og ut i marka også. Å ha Roseslottet rett ved T-banestoppet, og at det dermed tar tretti minutter fra byen opp hit, er jo kjempeflott, sier hun.
Turné
Roseslottet skal i 2025 på turné i ulike deler av Norge. Dette er et arrangement som skal bringe budskapet til Roseslottet videre rundt i landet.
– Vi har jo lyst til å holde åpent en stund etter det, sånn at de som har opplevd turnéen, kan komme ned hit og se Roseslottet i sin helhet, sier Valrygg
Nicola Wahl Thomasson sørger for driften ved Roseslottet. Hun mener at Roseslottet dekker ting som ikke blir dekket nok andre steder.
– Det er ting jeg har lært her som jeg ikke visste tidligere. Om du prøver å søke opp noe av det på internett, er det ingen informasjon. Du må helt inn på spesifikke arkiv, ofte papirarkiv.
– Roseslottet kommer alltid til å være aktuelt. Det virker som vi ikke klarer å lære av fortiden, påpeker hun.
Ole og Torunn Grønskar besøkte Roseslottet for første gang. De mener at utstillingen er veldig imponerende, men at å flytte prosjektet ut av marka er riktig å gjøre.
– Planen var at det skulle være midlertidig, og da synes jeg det er riktig å følge den planen, sier Ole Grønskar.