Dissimilis fylte Operaen
Med musikalen "Gatelangs" åpner Dissimilis opp for et større spekter av kunstuttrykk i Norge. Forskning viser at funksjonsnedsatte og utviklingshemmede mennesker ellers opplever å bli ekskludert fra kunstfeltet.
– Før jeg går på scenen er det nervepirrende, men med en gang jeg står foran publikum forsvinner alle nerver, sier Maren Johanne Olufsen.
Forrige helg spilte hun en av hovedrollene da Dissimilis satte opp musikalen "Gatelangs" i Operaen.
Sammen med Stian Mørk snakker hun varmt og entusiastisk om Dissimilis.
Olufsen har vært en del av Dissimilis i seks år, og Mørk har vært med siden han var åtte år. I dag er han snart 33 år gammel.
De to har vært med på flere produksjoner gjennom årene.
De synes det beste med Dissimilis er å samarbeide med flotte mennesker og kolleger, og det sosiale miljøet med andre elever. Organisasjonen arbeider for at mennesker med funksjonsnedsettelser skal føle på sosial tilhørighet.
- Dissimilis er et nasjonalt kompetansesenter som arbeider for å skape livskvalitet for mennesker med utviklingshemming og funksjonsnedsettelser.
- Det gjør de gjennom å tilby kulturaktiviteter som gir positive opplevelser, mestring og anerkjennelse.
- De vil at alle skal ha en plass i det kulturelle samfunnet som likestilte utøvere og mennesker.
Fortsatt en lang vei å gå
En forskningsstudie fra NTNU viser at barrierene for å komme inn i kunstnerfeltet er større enn drivkreftene for mennesker med funksjonsnedsettelser. Kunstnerne i studien forklarer en nærmest normalisert ekskludering fra kunstfeltet. De forteller om mangel på mulighet til å ta kunstutdannelse og jobbe som kunstnere i Norge.
Kommunikasjonsrådgiver i Dissimilis, Martine Rieck, tror mange har åpnet øynene for denne gruppen etter NRK-serien "A-laget". Omtrent halvparten av reporterne i serien kommer fra Dissimilis. I serien stiller a-typiske mennesker kritiske, overraskende og filterløse spørsmål til kjente mennesker.
Hun mener likevel at det fortsatt er en lang vei å gå for tilretteleggelsen til utviklingshemmede og funksjonsnedsettede mennesker. FN-konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne er ratifisert av staten, men ikke implementert i loven i Norge. Hun forklarer at mangelen på implementering av konvensjonen gjør at mange steder ikke er tilgjengelig for alle.
– Dissimilis er viktig fordi det ikke finnes nok tilbud for denne målgruppen. Det er for eksempel omtrent bare funksjonsfriske mennesker som kommer inn på utdannelse, noe som gjør kunsten i Norge ensformig. Det gjør også at utdanningsinstitusjonene fungerer som en portvokter for varierte kunstuttrykk, sier Rieck.
– Du skal stilles krav til
Rieck mener at det er feil at mennesker med funksjonsnedsettelser ikke skal stilles krav til. Hun påpeker at det er viktig for alle mennesker å få mestringsfølelse i livet, fordi det gir en følelse av at man har verdi og noe å bidra med.
– Man må tilpasse kravene etter hver enkelt person, men alle kan klare noe, sier Rieck.
Dissimilis arrangerer hver sommer Dissimilis-festivalen, hvor mennesker fra hele Norge samles på scenen. Da framfører over 300 funksjonsnedsatte personer blant annet dans, revy, korsang og musikk.