MGP 2025: Seks av ni finalister gjør comeback
NRK lanserte årets MGP-finalister i dag, torsdag 16. januar. Hvem som skal representere Norge i Eurovision Song Contest i Basel, Sveits, kåres 15. februar i Oslo Spektrum.
Mange rykter og spekulasjoner spredte seg på sosiale medier, en av disse var at Bobbysocks skal delta i årets finale. Det ble i dag bekreftet. 40 år etter at de brakte Eurovision Song Contest til Norge for første gang, prøver de seg på nytt. Et annet legendarisk comeback er WigWam, som etter 20 år, og en solid niende plass i Eurovision, prøver lykken igjen.
Endret konsept
I tidligere år har Melodi Grand Prix (MGP) bestått av flere delfinaler og en stor finale i Trondheim Spektrum. Nå endres konseptet helt, og årets konkurranse består av kun en finale som holdes i Oslo Spektrum.
– MGP er tilbake i sitt opprinnelige format med en stor finale i Oslos storstue lørdag 15. februar. Det er seks år siden sist Norges største musikkshow ble arrangert i Oslo Spektrum.
Det skriver NRK i en pressemelding.
Grunnleggerne av Spice Girls
Jentegruppen "LLL" deltar i årets finale. Gruppen ble satt sammen av blant annet Ben Adams fra Subwoolfer og A1. Ben Adams og A1 var også grunnleggerne av Spice Girls. Det uttalte gruppen under pressekonferansen.
Journalen stilte Ben Adams spørsmålet:
– Hvorfor satte du sammen akkurat disse jentene?
– Fordi de er de mest talentfulle folkene jeg fant i Norge, og verden!
To artister trakk seg
Like før presselanseringen ble det annonsert at fjorårets finalist i The Voice, Lavrans Svendsen, trekker seg fra konkurransen. Opprinnelig var det 10 artister som skulle delta i Oslo Spektrum, men nå er det kun 9. Svendsen trakk seg samme dag som presselanseringen. NRK forsvarer det med at dette var en beslutning Svendsen og NRK ble enige om.
En annen artist som egentlig skulle delta, var 19 år gamle Angelina Jordan. Hun har tidligere vunnet Norske Talenter og deltatt på Americas Got Talent. Moren til Jordan forklarer til TV2 at en av grunnene til at Jordan måtte trekke seg er brannene i Los Angeles. Hun er bosatt der og mange av hennes nære venner har mistet hjemmene sine.
– Sangen var ferdig mikset og vi har jobbet med den i flere måneder. Alle har elsket denne låten og har virkelig hatt tro på den. Dette er skikkelig trist, sier hun til TV2 på telefon fra Los Angeles.
Jordan ble erstattet av Sondrey.
– Gikk ikke knirkefritt
I fjor var det mye debatt rundt konkurransen. Nederland ble diskvalifisert dagen før finalen grunnet en uønsket hendelse og Israel ble møtt med sterke reaksjoner, inkludert buing og massestemming.
Journalen snakket med head of delegation og prosjektleder i MGP, Mads Tørklep.
Tørklep var med til Malmø og Eurovision 2024 i fjor. Journalen spør hvordan han skal forhindre like komplikasjoner i år.
– European Broadcasting Union (EBU) har gjort en stor granskning av seg selv etter det som skjedde i Malmø, hvor vi alle er enig i at ting ikke gikk helt knirkefritt. Det var en del uønskede hendelser, forteller han til Journalen.
Han nevner videre at NRK har gitt tilbakemeldinger på flere ting, som blant annet kommunikasjonen fra EBU, filming i backstageområde og politi med våpen. Kravene er, ifølge Tørklep, hørt fra EBU og det har kommet nye regler med forbud mot dette.
Journalen snakket også med Jim Ø. Pedersen som jobber med research for NRK. Han svarte på spørsmål om Israels deltagelse og Sveits som vertsby.
– Jeg tror Sveits tar dette som en ære, fordi det er jo en ære. Israels deltagelse baserer seg på om deres allmennkringkaster blir privatisert eller ikke, forteller han.