Rasmus (30) arrangerer fellestur for de unge
Ensomheten blant unge i Norge har doblet seg de siste tretti årene. Rasmus er en av mange som er med på å bekjempe utenforskap.
- Ensomhet defineres som en emosjonell tilstand som oppstår når et menneske opplever at de mangler ønskede mellommenneskelige relasjoner.
- Det er også en tilstand som oppstår når mennesker har relasjoner som mangler kvalitet.
- Man kan derfor ha mange mennesker rundt seg, men samtidig føle seg ensom.
Rasmus Stene (30) er turleder i DNT og har lang fartstid som arrangør av diverse turer. Denne uken arrangerer han felles skitur i Nordmarka med tilhørende middag.
I 2025 arrangeres friluftsåret. Det er en markering som gjennomføres hvert tiende år og som er forankret i den offisielle Stortingsmeldingen om Friluftsliv. Målet med friluftsåret er at flere skal ivareta naturen og invitere hverandre ut.
— Jeg håper flere får oppleve det fantastiske friluftstilbudet vi har i Oslomarka. Det er viktig for meg med sosiale treff som folk kanskje sliter med å få til på egenhånd.
Hvordan tror du naturen kan bidra til å forebygge ensomhet?
— Jeg vet ikke helt hva det er, men det er noe med å gå i naturen som gjør det lettere å komme i kontakt med andre. Jeg tror det kan oppleves ensomt å bo i byen for noen.
Hva vil du si til dem som er litt ekstra engstelige for å melde seg på?
— Ikke vær redd for at de andre kjenner hverandre. Det er veldig mange som melder seg på alene. I tillegg så har vi fokus på å være imøtekommende og åpne. Vi som leder turene har fått opplæring i hvordan håndtere grupper.
I dag anses ensomhet som et betydelig folkehelseproblem. På verdensbasis omtales fenomenet som en global epidemi. I følge forskningen til doktorgradstipendiat Nayan Deepak Parlikar (34), har andelen unge mennesker som opplever alvorlig ensomhet økt fra 5,9 prosent til 10,2 prosent de siste tretti årene.
Ifølge Parlikar sin forskning, påvirker ensomhet både psykisk og fysisk helse.
— Ensomhet kobles blant annet til akutt hjerteinfarkt, fedme og hodepine. I tillegg ser vi at de som rapporterer om ensomhet i ung alder har økt risiko for søvnproblemer i voksen alder, sier hun.
Nayan forteller videre at sosiale medier både kan forsterke og redusere ensomhet.
— Man ser en sammenheng mellom sosiale medier og økt ensomhet. Men, det er viktig å huske på at sosiale medier også kan fungere som en plattform for meningsutveksling. Det er for eksempel mange eldre som ikke vet at de er ensomme. Her kan sosiale medier øke bevisstheten rundt hva ensomhet er.
Hvilke grupper er spesielt utsatt?
— Det er flest unge mellom 16-19 år som rapporterer om alvorlig ensomhet. Og generelt flere jenter enn gutter. Men, blant de med mentale helseplager er det likt mellom kjønnene.
Har dere tatt høyde for at folk kanskje har blitt flinkere til å rapportere om ensomhet?
— Det er en viktig teori. Folk vet hva ensomhet er mer nå enn før. Det samme gjelder for angst og depresjon. Folk er kanskje mer åpne enn før, forteller hun.
Selv om folk er flinkere til å rapportere, også på grunn av sosiale medier, så viser forskningen at ensomhet har økt også blant de eldre som ikke er så eksponert for sosiale medier, legger hun til.