Revyen ble det sosiale limet
På Vika vgs. har revyen skapt et fellesskap.
- Vikarevyen settes opp for andre gang i februar 2025.
- Miljøterapeut ved Vika vgs. forteller at revyen har styrket det sosiale miljøet på skolen.
- Elevene opplever at revymiljøet er et inkluderende fellesskap.
- Revysjefen ser fram til utvidelsen av revyen og er positiv til fremtiden.
For videregåendeelever i Oslo har skolerevy lenge vært en tradisjon og et fast møtepunkt. På tvers av klasser, trinn og linjer møtes elevene for å samarbeide om vårsemesterets store begivenhet.
Slik var det ikke på Vika videregående skole, ikke før våren 2024. Da valgte en gruppe elever å starte opp det som ble Vikarevyen. Nå kan både elever og skolens ansatte fortelle om den positive virkningen.
— Man får en helt annen tilhørighet
Katinka Tømmerbakke er miljøterapeut og "revymamma" på Vika vgs. Hun mener at revyen har skapt et viktig fellesskap på skolen.
Tømmerbakke forteller at mange elever opplever overgangen til videregående som stor, og at det kan være utfordrende å få nye venner. Hun legger til at revyen kan være et trygt og inkluderende miljø for disse elevene.
Ved revyens oppstart samlet det seg flere elever som ville bidra, og siden forrige revysesong har antall medlemmer vokst. Gjennom revyen blir man kjent på en helt unik måte, forteller Tømmerbakke. Ved å jobbe sammen kreativt og fysisk, forsvinner den sosiale barrieren som vanligvis er der.
— Når man er ferdig med revyen så har man fått venner på tvers av trinn og klasser, man har fått en helt annen tilhørighet, forteller Tømmerbakke.
Utløp for kreativiteten
— Man kan føle seg så alene på skolen, men med en gang man kommer inn her under revyen så prater alle sammen, sier Anine Elisabeth Kvil.
Kvil er revysjef for Vikarevyen og var med på oppstarten i fjor. Hun forteller at revyen gir elevene en unik mulighet til å uttrykke seg kreativt og til å kunne samarbeide med andre på skolen.
Under revyperioden får man mulighet til å jobbe både på scenen og bak scenen. For Kvil er det viktig at man får prøvd ut ulike ting og kaste seg ut i det.
På en skole som Vika, som kun har studiespesialisering, er revyen spesielt viktig for at elevene får uttrykt seg kreativt, forteller hun. Fellesskapet elevene sitter igjen med etter forrige revyperiode, står fortsatt sterkt på skolen.
— Det er som er så fint med det fellesskapet, er at uansett om revyen går dårlig eller bra, så har man hverandre, sier Kvil.
Revyen som samlingspunkt
For Victoria Vestby ble revyen en viktig sosial faktor. Etter fjorårets revyperiode sitter hun igjen med nye venner og har nå blitt inspisient for revyen.
— Jeg var veldig introvert når jeg starta her på Vika, men nå kan jeg hilse på alle i gangen. Revyen er overalt, den har blitt et samlingspunkt, sier Vestby.
Både Kvil og Vestby ser på revyen som er viktig del av skolens miljø. I årene fremover håper de at den nye tradisjonen vil bestå og at flere vil delta i årene som kommer.
— Man skal ikke være redd for å feile! Hvis du har en magefølelse på at revy kan være litt kult, så bare prøv, sier Kvil.
— Plutselig er man del av et nytt fellesskap og har venner på tvers av hele skolen, avslutter Vestby.