«Den sinte damen» på Grønland

Torsdag 6. mars åpnet Ingigerd Husbyns nye utstilling «Kaos og Makt» i Oslo Prosjektroms lokaler på Grønland.

Kvinne foran to malerier

Ingigerd Husbyn har en lang karriere som både kunstner og kunstfaglærer bak seg.

Billedkunstneren holder vanligvis til i Levanger, men har tatt turen til Oslo etter invitasjon fra Oslo Prosjektrom. 19 av verkene hennes er utstilt i lokalet i Platous gate. Det inkluderer både eldre og nye verk fra tiden hennes som kunstner, hvorav de fleste er med på å sette fokus på hvordan oljeboringen i Norge påvirker livsgrunnlaget til mennesker og dyr, både på land og i havet. 

Viktig å dokumentere

Husbyn påpeker at det lenge har vært snakk om at man skal slutte å bore etter olje og gå over på mer miljøvennlige alternativer, men at det allikevel stadig søkes om nye konsesjoner for å bore i nord. 

– Mange av artene går til grunne, og det er det viktig å dokumentere, sier Husbyn.

Hennes nyeste verk fra 2024, La Furiosa, skal vise en rasende kvinne, der det lange håret er farget svart av olje.

– Det betyr «Den sinte damen» og er en personifisering av protestene mot at boring i nord nå er aktuelt igjen, sier kunstneren.

Kvinne med ytterjakke foran to malerier
Grete Furseth ønsker å gå mer på kunstutstillinger med mindre kjente kunstnere. Foto: Ingeborg Eldøy

Må tolke bildene selv

Grete Furseth har tatt turen til vernissagen denne kvelden. Hun har tre venninner med seg, hvorav én er kunstner selv. Hun pleier ikke vanligvis å dra på lokale kunstutstillinger som denne, men går gjerne på utstillinger på Nasjonalmuseet eller Munchmuseet. 

– Jeg kjenner ikke til kunstneren spesielt godt, og har kun sett 2 bilder av henne før jeg kom hit. I begynnelsen likte jeg det ikke, men etter å ha sett en del på verkene liker jeg dem mer og mer. Jeg vet også at kunstneren vil at folk skal tolke kunsten selv. Det er uansett viktig at vi fremmer mindre kjente kunstnere også, sier Furseth.

Malerier fra Ingigerd Husbyns kunstutstilling
Verkene illustrerer konsekvensene oljeboring har på natur og mennesker. Bildet i midten, Andante Funebre, illustrerer artenes begravelse i møtet med oljen. Foto: Ingeborg Eldøy
Har personifisert makten

Ikke alle verkene handler om påvirkningen av oljeboring, men også andre sider av maktmisbruk og hvordan det påvirker oss som mennesker. I flere av bildene har hun «personifisert makten», som Husbyn selv sier. Blant annet gjennom portrettet av Martha Quest, hovedfiguren i feministen Doris Lessings roman, som setter fokus på apartheid i Sør-Afrika.

Til slutt peker kunstneren på bildet Dans, dans, ellers er vi fortapte, som er en blyanttegning og utstillingens siste verk.

– Uansett hva som skjer er det viktig at vi husker å danse. Selv i tider der det kan virke mørkt må vi danse, ellers er vi fortapt, avslutter Husbyn.