Elever er positive til at eksamen flyttes
Flere unge har reagert negativt på at eksamen skal fremskyndes. På Nydalen er det motsatt.
Kunnskapsministeren Kari Nessa Nordtun (Ap) flytter eksamenstiden for avgangselever i 2026. Eksamen skal være ferdig før 17. Mai, og kan komme så tidlig som 4. mai.
– Folk her er skoleorientert, så det burde ikke være et problem.
Det sier 17 år gamle Shivali Pathak som går i 2.klasse på Nydalen videregående skole.
Den nedre poenggrensen for å komme inn på Nydalen i 2024 var 53,1 poeng. Mange av elevene som kommer inn har store ambisjoner og prioriterer skole.
Hun og klassevenninnen Marie Lilleholt Hov (17) mener at det ikke burde være et stort problem.
– Jeg skjønner at det kanskje er frustrerende, spesielt for de som har planlagt russetiden siden 8.klasse men jeg har ikke tenkt så mye på det egentlig, sier Marie.
Russetiden er et samfunnsansvar, ikke et skoleansvar
De siste årene har russetiden fått mye negativ oppmerksomhet. Mange stiller spørsmål om inkludering, busskulturen, alkoholinntaket og eksamen.
Russekulturen oppleves som inkluderende på Nydalen videregående skole. Marie forteller at uansett om man er med i en russegruppe eller ei, så virker det som at alle har noen å være med. Det er flere ting som skjer året rundt på Nydalen, fotballturnering, hytteturer, klubber som man kan melde seg inn i, og hver torsdag så selges det vafler.
– Det er egentlig komisk at vi feirer at vi er ferdig med skole en hel måned før vi egentlig er ferdig, sier Marie mens hun ler.
Jentene tror at russetiden ikke endres bare fordi eksamenen flyttes. Russetiden er grodd inn i samfunnet for lenge siden, og russen kommer til å feire uansett hvor mye myndighetene prøver å endre på ting, forklarer de.
– Russen kommer heller til å flytte russetiden over på andre arenaer, nevner Marie.
Hermela Gebreselase (17) og Aldine Mathea Nethus (17) går også andre klasse på Nydalen videregående. De trekker frem at å fremskynde eksamen bare fører til mer stress på skolen.
– Folk velger selv hvor mye de vil fokusere på skole, men for min del blir nok skole prioritert over festing med russen, sier Hermela.
– Russetiden kan heller starte 17. Mai, med tog og fest, og vare ut juni, begrunner Aldine.
Lærer er negativ til fremskyndingen av eksamen
Caroline Johansen er lærer på Nydalen videregående skole. Hun er bekymret over hvordan lærere og elever skal komme seg gjennom kompetansemålene. Det krever mer planlegging og det blir vanskeligere å følge opp elevene når tempoet må settes opp i undervisningen.
– Jeg mener det bare er tull å fremskynde eksamen. Det er allerede vanskelig nok å komme seg gjennom læreplanen. Elevene får mindre dybdeforståelse når vi er nødt til å rushe gjennom fagstoffet, forteller hun.
Caroline stiller også spørsmål ved hva juni-måneden skal fylles med hvis eksamenen er ferdig 17.mai.
– Forhåpentligvis så kan skolen bidra med russerelaterte arrangementer for avgangselever. Dette kan også bidra til å gjøre russetiden mer inkluderende.
Et forsøk på en mer inkluderende russetid
Fylkeskommunene i Innlandet forbød russegensere for russekullet i 2024, som et tiltak for å skape en mer inkluderende russetid.
Hva tenker dere om dette?
Marie og Shivali svarer at de tror at det tiltaket ikke vil fungere.
– Russegenseren kommer ikke til å bli en hit, og folk kjøper uansett sin egen russegenser, sier Shivali.
Kari Nessa Nordtun (Ap) svarer på en mail at hun ønsker at festen skal skje etter testen, at man tar feiringen etter at hele eksamensløpet er ferdig.
“Dette grepet alene vil ikke endre russetiden eller løse alle utfordringer med utenforskap, ekskludering og utfordrende skolemiljø. Dette er ett av flere gode grep regjeringen nå gjør for å nå vårt hovedmål, at russefeiringen kommer når eksamen er ferdig.”, Kari Nessa Nordtun (Ap).