En pionér i kvinnehistorien
Biografien "Jenta fra Løkka" beskriver en klassereise fra fattigdom til Norges førstedame. Werna Gerhardsen var husmor med to barn, aktiv i motstandskamp og konen til Einar Gerhardsen.
Under et foredrag på CARLS med Grünerløkka Historielag, blir vi kjent med Werna Gerhardsen. Hun var den uredde kvinnen fra Leirfallsgata på Grünerløkka. Werna var gift med Einar Gerhardsen, som var Norges statsminister tilsammen 17 år. Sigrun Slapgard er forfatteren av biografien, og forteller til Journalen at Werna var en pionér i kvinnehistorien.

– En ting var hennes uredde innsats mot nazistene, men i tillegg hadde hun et ønske om å kjempe for de aller svakeste i samfunnet, sier Slapgard.
Lørdag 8.mars er den internasjonale kvinnedagen, som markerer kampsaker og rettigheter for kvinner. Slapgard forteller at kvinner ikke har fått en stor nok plass i krigshistorien eller i historiefortellingen. Forfatteren er spesielt opptatt av krigstematikk og kvinner i litteraturhistorien, noe som speiler seg igjen i biografien. Hun forteller at hun har ønsket å skrive en bok som skal utfordre samtiden, og samtidig løfte frem en kvinne som risikerte livet sitt for en viktig sak.

– Jeg har interessert meg for hva kvinner gjør når fienden kommer. Det å bli utfordret av facister, nazister og enkeltmenneskers valg. Her ser du kvinner som kanskje har barn, men likevel velger å gå aktivt ut og kjempe mot totalitære krefter. Dette er Werna et eksempel på, sier Slapgard.
Werna spilte en stor rolle i motstandsbevegelsen og var politisk aktiv i Arbeiderpartiet. Hun bidro til at Framfylkingen ble opprettet. Dette er en barnepolitisk organisasjon som fungerte som et samlingspunkt for arbeiderbevegelsen. Senere har dette blitt knyttet til LOs Barne og familieorganisasjon.
Spekulerer i romansen
Det var flere medlemmer tilstede på kveldens arrangement. Berit Paulsrud var én av dem som fikk med seg Sigrid Slapgards foredrag. Hun har selv vært politisk aktiv og leder i Framfylkingen.

– Det mest spennende for meg er at Werna Gerhardsen var med og startet opp Framfylkingen i Norge. Da jeg var ung, så var jeg leder i Framfylkingen på Hønefoss. Werna var en tøff dame som tok med seg dette fra Østerrike og startet opp ungdomsarbeid i Norge, forteller Paulsrud.
Under arrangementet ble det vist flere historiske bilder fra Wernas oppvekst. Paulsrud peker ut ett av disse som viser Wernas senere ektemann, Einar Gerhardsen, omringet av flere unge kvinner. Her spekulerer Paulsrud på hva som gjorde at Werna og Einar ble et par.

– Jeg har tenkt at det er en spennende dame som Einar Gerhardsen valgte. Det så vi ut fra det ene bildet hvor han var omsvermet av et hav av damer. Hvorfor valgte han henne, spør Paulsrud seg.
Videre smiler hun og sier:
Kjærlighet er jo kjærlighet, ikke sant?
Verdifull framstilling
Vegard Holm er leder for Grünerløkka Historielag, som ble stiftet i 1994, og jobber med å formidle historier fra Grünerløkka. Dette gjennom månedlige temamøter, byvandringer og foredrag. I dag har gruppen rundt 200 medlemmer. Han har selv lest biografien "Jenta fra Løkka", og mener at framstillingen til Werna er verdifull.

– Werna må være en av de tøffeste damene i arbeidsbevegelsen. Hun var åpenbart en dame som kjempet for ting som opptok henne, og tok en fight med "gubbevelder" rundt omkring der hun møtte dem, forteller Holm.
Videre kan Holm fortelle at Grünerløkka Historielag løfter frem flere viktige kvinner gjennom historien. Tidligere i år har fabrikkjentene ved Akerselva, som var Norges første industriarbeidere, også blitt tematisert i historielaget.