Faster fra snus og Instagram

Denne uken var det askeonsdag, ifølge kristen tro. Det markerer starten på den kristne fasten.

En gjeng mennesker kneler ved alteret

De som møtte opp i Torshov kirke på onsdag fikk et kors av aske tegnet i pannen.

Onsdag denne uken startet den kristne fasten. Fasten er en gammel tradisjon som varer i 40 dager og avsluttes på påskeaften.

– I kristendommen har man en fastetid før de største høytidene som er påske og i advent, sier Klara Svalheim som er teologistudent ved MF vitenskapelig høyskole i Oslo.

– Fra gammel tid så fastet man ofte likt som muslimene gjør i dag. Ved å avstå fra visse typer mat og ikke ha sex og sånn. Men nå handler det mer om å ta vekk noe for å flytte fokuset sitt på noe annet, som Gud, forklarer hun.

Hun forteller at for henne så handler det om selvransakelse:

– Jeg tenker gjennom sider ved meg selv som jeg faller tilbake til, som er skadelig for meg eller andre. Det handler om å holde fast ved det som er godt og slippe det som er vondt.

To jenter smiler ved et bord
Klara Svalheim og Marte Hodne spiser lunsj utenfor MF vitenskapelige høyskole. Foto: Sara Daae

Moderne faste

I tillegg til å be mer under fasten, så har hun et annet mål for denne tiden.

– Jeg faster fra snus. Jeg prøver veldig hardt å slutte med snus, men det er veldig vanskelig, smiler Svalheim.

Marte Hodne, som også er teologistudent, har satt seg at annet mål for fastetiden:

– Jeg faster fra Instagram. Ifølge skjermtiden på telefonen min, så er det Instagram som tar mest unødvendig tid. Jeg vil heller bruke mer tid i bønn og fellesskap, og jeg vil bruke tid på ting som bygger opp heller enn det som tapper, sier Hodne.

Fastetiden blant venner

Både Svalheim og Hodne sier at fastetiden er et tema i vennegjengen.

– Alle er veldig bevisste på at fastetiden kommer, men jeg har et generelt inntrykk av at i kristendommen blir fastetiden mye mindre praktisert enn i Islam, for eksempel, sier Svalheim.

– Det kommer nok også an på miljø og kirkesamfunn. Flere av de jeg bor med faster fra noe, men det er litt varierende av hva de faster fra, understreker Hodne.

En kirke og et tre
Det var rundt ti stykker som møtte opp på gudstjeneste i Torshov kirke på askeonsdag. Foto: Sara Daae

Får askekors i pannen

På onsdag så var det gudstjeneste i Torshov kirke. Under messen fikk alle som møtte opp bli tegnet et kors av aske i pannen sin.

– Når jeg tegner askekorset, så sier jeg: «Husk, menneske, at du er støv, og du skal vende tilbake til støv». Det reflekterer de ordene som sies når man begraves, forklarer Christian Kringstad Kielland som er prest i Torshov kirke.

– For meg handler fasten om realitetsorientering og å se innover i seg selv. Prøve å finne ut hvem man virkelig er bak alle disse maskene som vi kler oss med. Det er der inne vi finner oss selv og hva vi har å bidra med i verden, sier Kielland.

Mann foran alteret
Kielland har ikke tall på hvor mange kristne som faster, men tror selv at det er en del yngre som praktiserer faste. Foto: Sara Daae

Fasten har endret seg

Presten mener at de forskjellige fastepraksisene i alle religioner handler om det samme:

– De dreier seg i bunn og grunn om å finne ut av hvem man er og hvem Gud er. Og forholdet mellom de, sier han.

Kielland forteller at praksisen rundt den kristne fasten har endret seg gjennom tiden.

– Fasten var mye mer regelstyrt tidligere. I dag er det ingen ting Den norske kirke påbyr medlemmer å gjøre i fasten. Det er opp til den enkelte hva de ønsker å gjøre, sier han.

Han understreker at han tror det er få prester i Den norske kirke som sier at folk ikke skal spise kjøtt under fasten:

– Fasten er en praksis som ikke bare handler om noe du lar være å gjøre, men også noe du konsentrerer deg om å gjøre. Det er handlinger som er til nytte og glede for dine medmennesker og som er til nytte for verden.

Glassmaleri i kirken
Fasten leder opp til påske, som ifølge Kielland er den største og viktigste festen i kristen tro. Foto: Sara Daae

Anbefaler faste

Kielland mener at alle kan ha godt av å faste.

– Jeg synes absolutt det er verdt å spre ordet om fasten. Men da med fokus på en tid hvor man trekker seg litt tilbake fra alle verdens distraksjoner. Fasten handler om å hente oppmerksomheten vår tilbake istedenfor at den blir slukt av statusoppdateringer, nyheter og alt mulig sånt, forklarer han.

– Det er ingen som ikke har godt av å bli litt mer herre over sin egen oppmerksomhet, avslutter presten.