Flytter eksamen: — Synes ikke noe om det

Regjeringen har nylig annonsert at eksamen for avgangselevene på videregående skole flyttes. Dette vekker reaksjoner på Stovner videregående skole.

Reaksjonene hos elever og lærere på Stovner videregående skole er varierte

Fra og med 2026 vil skriftlige eksamener starte allerede første uken i mai. Målet er at avgangsfeiringen skal finne sted først etter eksamen er gjennomført, og at russetiden skal ta mindre plass i eksamensperioden.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun understreker at målet med de nye eksamensdatoene er å sikre mer fokus på læring i mai, og at elevene bør prioritere skolearbeidet fremfor sosial posisjonering og festing.

— Russetiden skal ta mindre plass i eksamenstiden. Skole skal handle mest mulig om læring, og minst mulig om festing, sier hun.

Evy-Janne Vegsund er bekymret for om skolen klarer å holde elevene på skolen under den kommende lange eksamensperioden. Foto: Live Vigestad Valderhaug

Ledelsen utrykker bekymring

Evy-Janne Vegsund, assisterende rektor ved Stovner videregående skole, uttrykker bekymring for de praktiske utfordringene som endringene kan medføre.

— Jeg synes ikke noe om dette tiltaket. Jeg er bekymret for at elevene får for dårlig tid til å forberede seg, ettersom eksamen starter tidligere på våren, forklarer hun.

Hun mener at elever ofte våkner til eksamensforberedelser på våren, og at det vil være utfordrende å få tilstrekkelig forberedelsestid når eksamenene kommer tidligere.

Videre påpeker Vegsund at det kan bli vanskelig å opprettholde nok undervisningstimer før eksamenene. Skoleåret er allerede planlagt, og lærerne har et fast rammetimetall per fag som de må overholde.

— Det blir mye mindre rom for oss å legge inn andre aktiviteter eller skyve på undervisning om vi skal rekke å gi elevene nok timer innen eksamensfristen, sier hun.

Ziba Aqiq og Salman Ali Shah-Syed går i andre klasse på studiespesialisering ved Stovner Videregående skole. Foto: Live Vigestad Valderhaug

Russefeiring uten eksamensstress

Saman Ali Shah-Syed (18) er neste års avgangselev. Han påpeker at han og de andre elevene opprinnelig hadde planlagt å bruke russetiden som en mulighet for å feire før eksamenene begynner. Nå ser de ut til å måtte tilpasse seg en lengre eksamenstid, ettersom skriftlige eksamener vil finne sted før 17. mai, mens muntlige eksamener vil gjennomføres etter dette.

— Jeg synes det virker litt stressende at eksamenene skal komme så tidlig, men det er nok lettere å håndtere hvis vi får feiret russetiden etter at eksamenene er over, sier Ziba Aqiq (17), en annen elev på skolen.

De fleste elevene er enige om at det vil være mindre stressende å få eksamen overstått før russetiden, så de kan feire uten å bekymre seg for eksamener.

En lengre men kanskje mindre hektisk eksamensperiode

For noen elever kan den lengre eksamensperioden være en fordel. 

— Det kan være deilig med litt pusterom mellom eksamenene, mener Aqiq.

— Ja, det gir oss mer tid til å forberede oss, og vi slipper å gjøre alt på en gang, legger Shah-Syed til.

Samtidig er det usikkerhet om hvordan motivasjonen vil holdes oppe gjennom en lengre periode. Elever er bekymret for om de vil miste motivasjonen mot slutten av eksamensperioden, spesielt når det er en lengre tid mellom skriftlig og muntlig eksamen.

— Jeg tror det er veldig forskjellig fra person til person. Noen synes det blir lettere å holde motivasjonen oppe når eksamenene er mer komprimert, mens andre synes det blir mer utfordrende når perioden strekker seg over flere uker, forteller Saha-Syed videre.

Salman Ali Shah-Syed gleder seg til å feire russetiden etter alt av eksamensstress. Foto: Live Vigestad Valderhaug

Veien videre

Det er fortsatt usikkert om hvordan de praktiske detaljene rundt den nye eksamensplanen vil fungere, spesielt for lærere og elever som må tilpasse seg en ny tidsplan.

Saha-Syed håper at skolen vil tilrettelegge undervisningen og tilby eksamensforbredning i forkant og underveis i eksamensperioden.

— Som sagt, med lengre eksamenstid er det vanskelig å holde motivasjonen. Hvis lærerne her er flinke og hjelper oss elever med det vi trenger, så kommer det til å styrke opp motivasjonen til flere elever, sier han.

Vegsund forteller at det vil kreve mye ekstra tilrettelegging for å få undervisningstimer til å passe innen den nye eksamensperioden.

— Vi skal gjøre vårt beste for å forberede elevene på at eksamen kommer tidligere, og sørge for at de får undervisningstid nok til å kunne mestre de fagene de skal opp til, sier hun.

Uansett hvilke utfordringer som måtte oppstå, er det klart at den nye eksamensplanen vil kreve tilpasning både fra skoler og elever. Det vil også være interessante erfaringer å dele når eksamenene starter tidligere til neste år.

Skolen er også redd for at undervisningen blir oppstykket i eksamensperioden. Foto: Live Vigestad Valderhaug