Fra verden til Oslo – En feiring av livet

Karnevaltradisjoner fra ulike land skal i år farge Oslos gater

Andreza har på seg hodeplagg og vinger

Midt i Oslo sentrum ligger Sentralen – en bygning som en gang huset Christiania Sparebank. I dag er det et samlingssted for kultur og kreativitet, der lyden av samtaler, klirrende kaffekopper og fjern musikk smelter sammen i en pulserende atmosfære. 

Store vinduer slipper dagslyset inn, og ved et av trebordene i kafeen møter vi Mete Seymen, grunnleggeren av Verdensfolk-karnevalet. 

Mete Seymen smiler
Mete Seymen forteller om et karneval som strekker seg hele veien fra Karl Johan til Øvre Slottsgate.

– Vi kaller det Verdensfolk karneval fordi alle kan delta.

Med økt innvandring har flere kulturer tatt med seg sine egne feiringer, og karneval har begynt å få fotfeste i ulike miljøer i Norge.

Verdensfolk-karnevalet – en arena for fellesskap

Å tre inn i Sentralen kafeteria er som å bevege seg gjennom et levende kunstverk, der historien maler byggets innvendige fasade.  Gamle bankhvelv er omgjort til intime soner, hvor lyset fra store vinduer brer seg som et varmt pledd over trebordene. 

I dette bygget skjer det øvelser i forbindelse med årets Verdenskfolk-karneval. Mange frivillige samler seg her og forbereder seg til å vise frem sin kultur en soldag 31.mai. 

Salen hvor mange av øvelsene foregår
Denne salen er en av de største salene på sentralen. Her foregår mange av øvelsene.

Dette er andre gang Seymen arrangerer Verdensfolk-karneval. Han forteller at fjoråret var en suksess og at han håper det blir enda større i år. 

– Vi hadde rundt 500 deltakere fra 33 land i fjor, og paraden gikk fra Oslo S, gjennom Karl Johan og endte her på Sentralen, forteller Seymen.

Etter paraden ble det arrangert en kulturfest, et minikarneval for barn og en festkveld med dans og musikk. Karnevalet er unikt fordi det samler folk fra alle verdenshjørner som bor i Oslo, og gir dem en plattform for å vise frem sine tradisjoner.

– Det er et karneval som speiler det kulturelle mangfoldet i Oslo. Vi hadde deltakere fra Colombia, Kasakhstan, Kina, Filippinene og mange flere land, forteller han.

Fra Brasil til Norge

Noen kilometer unna Sentralen, på Oslomet i Pilestredet 48, møter vi Andreza Muren i en av de blå lesebåsene ved inngangsdøren. Båsene er små, med myke seter og høye skillevegger - en kontrast til de store scenene hun vanligvis opptrer på.

– Karneval er mer enn bare en fest. Det er en feiring av hvem vi er, av hvor vi kommer fra. Det er samhold, historie og identitet, sier hun.

Andreza kom til Norge fra Brasil for 16 år siden, men i hjertet hennes pulserer fortsatt rytmen av samba. Øynene gløder idet hun snakker om karnevalet, og stemmen bærer preg av en dyp kjærlighet for dansen.

Hun har et selskap som heter Fancy Fester. Gjennom det opptrer hun på flere latinske fester med rytmer som bachata, samba, folkedans og mer. Hun har også en dansegruppe bestående av andre brasilianske kvinner med samme lidenskap. 

– Jeg har over 30 kostymer med ulike mønstre og farger. I tillegg har alle danserne et kostyme hver, forteller hun. 

Andreza kommer fra Recife, en av de største byene innenfor karneval. Det feller noen tårer når hun forteller om minnene hun har fra karneval i hjembyen.  

Andreza blir rørt og feller noen tårer når hun snakker om karneval i Brasil
Andreza forteller at hun ikke har feirer karneval i Brasil på mange år.

– Gjennom dansen bærer vi med oss historien til forfedrene våre. Indianere, afrikanske slaver, portugisiske kolonister – alle har satt sitt preg på vår kultur. Det er dette vi viser frem med kostymene, dansen og musikken, sier hun med et smil.

Karneval er for alle

Hani Al - Samaran har jobbet i flere år for å bringe latinamerikansk musikk og fest til skadinavia gjennom selskapet Avanza Events. I år skal han for første gang bringe brasiliansk karneval til Norge.

Han arrangerer Carnaval Folia, en brasiliansk karnevalsfeiringen for alle som vil danse, le og føle på varmen av en kultur som handler om felleskap.

– Folk i Skandinavia er åpne for nye kulturer, de elsker den latinske livsgleden, dansen og varmen. Derfor ønsket vi å gjøre karnevalet til en realitet her i Oslo, sier han.

Han forteller om utfordringene med å finne gode lokaler, få støtte fra kommunen og sikre at arrangementet får nok oppmerksomhet. Men responsen har vært overveldende positiv.

– Vi har allerede solgt over 150 billetter, og folk er veldig spente. Det er noe magisk med karneval. Du trenger ikke å reise til Brasil for å oppleve det. Vi bringer Brasil til deg.

En eksplosjon av musikk og dans

Lufta er kjølig og beveger seg som et usynlig vinddrag gjennom gangene på Pilestredet 48. Til tross for de polstrede setene er det umulig å ignorere den kalde luften som siver inn hver gang noen går ut og inn av bygget.

Andreza gnir hendene sammen, men når hun begynner å snakke om dansen og minnene fra Brasil, virker det som om kulden slipper taket. Hun lener seg engasjert fremover, stemmen fylt av varme og lidenskap.

En hel kveld i mars skal Oslo fylles av den samme lidenskapen når Andreza skal opptre i årets Carnaval Folia på Wallmans.

Detaljbilde av hodeplagget
Fjærene brukt i hodeplagget og vingene er ekte.

Andreza og hennes dansegruppe har forberedt seg i ukesvis. Hun beskriver hvordan de møtes for å perfeksjonere koreografien, og hvordan de bærer en hel kultur på skuldrene mens de danser.

Hun løfter frem et av kostymene hun skal bruke på arrangementet. Stoffet er et hav av farger, og paljettene reflekterer lyset som små stjerner fanget i et nett av tradisjon og kreativitet. 

– Hele kostymet kan veie fra 10-30 kg, så du må være ganske sterk i kroppen. Prisen varierer fra 10.000 kr til 40.000 kr.

Kulturell brobygger

Både Mete, Andreza og Hani håper at dette kan bli en fast tradisjon i Oslo. De drømmer om parader i gatene, og at norske myndigheter skal gi mer støtte slik at folk fra alle verdenshjørner kan komme sammen og skape noe unikt gjennom karnevaltradisjonen.

– Karneval handler om å være fri, om å slippe seg løs. Det er dette jeg vil gi til folk her i Norge. En kveld hvor de kan være hvem de vil, danse som om ingen ser på, og feire livet, forklarer Andreza.

Tabla musikkinstrument
Tabla er et instrument som er opprinnelig fra India, og kan ligne mange av de instrumentene som er brukt i samba-musikk.

Forrige uke var det karneval i mange land verden over – en fargerik og livlig feiring med dype historiske røtter. Karneval har tradisjonelt vært en festperiode før fastetiden, som starter 40 dager før påske, og har utviklet seg til å bli en av de største folkefestene i flere land.

Også i Norge har karneval hatt sin plass i historien. På 1800-tallet ble det arrangert årlige ball i Christiania. I dag er det imidlertid andre land som dominerer den globale karnevals scenen.

Brasil står for verdens største feiring, med imponerende sambaparader og ekstravagante kostymer. Både i Nederland og Tyskland omtales vinterferien som “karnevalsferie.”

Kanskje, når konfettien daler nedover dansegulvet og musikken når sitt høydepunkt, vil Oslo for en liten stund glemme vinterkulden og la seg rive med av karnevalets magi.

Stikkord