– Jeg har uansett dilla på alkoholfri ingefærøl
Grünerløkka Flerbrukshus har siden januar arrangert alkoholfrie fredager.
Solveig Magnusson er på Grünerløkka Flerbrukshus nesten hver fredag og minst to andre dager i uken. Denne fredagen lader hun opp til filmkveld med mat og eplemost.
– Det er veldig hyggelig og sosialt å ha et sted å være hver fredagskveld. Det gjør meg ikke noe at det er et alkoholfritt arrangement. Jeg har faktisk sluttet å kjøpe øl fordi jeg uansett har helt dilla på alkoholfri ingefærøl, sier Magnusson lattermildt.
Magnusson forteller til Journalen at hun ikke kjenner på verken drikkepress eller på nødvendighet av alkohol selv, men at hun kjenner en del både i familie- og vennekretsen som drikker ganske ofte.
Grünerløkka Flerbrukshus er et rus- og alkoholfritt tilbud i bydelen som vektlegger aktiviteter for innbyggere over 60 år. I kafeen selges det vanligvis kun leskedrikker, kaffe og te. Fra januar har de hver fredag hatt konseptet "En alkoholfri fredag" der det i kafeen selges alkoholfri øl, vin og drinker. Utvalgte fredager er det i tillegg stelt i stand for filmkveld.

Foto: Maria Varildengen Svendsen.
Eldre drikker mer og oftere enn tidligere
Ifølge Blå Kors drikker eldre mer alkohol, og de drikker oftere nå enn tidligere. Blå Kors bruker betegnelsen eldre på folk som har fylt 60 år og oppover.
Tall fra en undersøkelse i 2019 viser at 83 prosent av eldre svarte ja på spørsmål om de drikker alkohol. Dette er en betydelig økning fra 1985 - da svarte 60 prosent at de drikker alkohol. Undersøkelsen viser også at det er den eldre andelen av befolkningen som drikker hyppigst.
En sosial fredagskveld uten alkohol
Christine Staum Floen har jobbet som frivillighetscoach på Flebrukshuset siden 2021. Hun håper at "en alkoholfri fredag" kan bli et populært konsept med tiden.
– Vi er fremdeles i oppstarten av konseptet og det varierer veldig hvor mange som kommer. Det er derfor vi ofte kombinerer det med filmkveld, og det begynner å bli ganske populært, sier Floen.

Foto: Maria Varildengen Svendsen
Videre forteller Floen at baktanken for konseptet er å ha et sted hvor folk kan være sosiale en fredagskveld uten alkoholservering.
– Det er så mange barer på løkka med alkoholservering, og jeg tenker derfor det trengs et tilbud også for de som ikke ønsker å drikke alkohol.
Hun understreker i tillegg viktigheten av at eldre har en møteplass hvor de kan bidra og engasjere seg, og at de kan føle at de er en del av et felleskap. Hun tror eldre som drikker mest er de som bor alene og er ensomme på grunn av mangel på sosialisering og aktivisering.
– Det handler rett og slett om at eldre bør ha et sosialt nettverk og noe å bedrive tiden sin med så de ikke ender opp hjemme alene med et glass.
En givende møteplass
Carlos Emmanuel Herrerra (se bildet over) er pensjonist fra Guatemala og jobber som frivillig på flerbrukshuset. Han har jobbet hver "alkoholfrie fredag" og forteller om sin opplevelse av å være frivillig.
– Jeg liker å føle at jeg har en positiv påvirkning på andre sin dag. Det er veldig givende for meg, forteller Herrerra til Journalen.

Foto: Maria Varildengen Svendsen.
Ingegjerd Munthe og Marie Thune er også på Grünerløkka Flerbrukshus denne fredagen. Munthe forteller at hun er innom flerbrukshuset nesten hver dag i løpet av uka. Dette har gjort at hun har fått mange gode venner, som for eksempel venninnen Thune.
Thune flyttet til Grünerløkka som pensjonist og begynte å jobbe som frivillig i kafeen og delta på aktiviteter på flerbrukshuset. Hun tilbringer ofte fredagskveldene sine her.

Foto: Maria Varildengen Svendsen.
– Det snakkes mye om ensomhet i Oslo og at det knyttes til å bo alene. Jeg bor alene og denne påstanden er jeg helt uenig i. For det handler ikke om at man bor alene, men det handler om at det må finnes møteplasser. Og dette er en møteplass, sier Thune og kikker bort på venninnen Munthe, som reiser seg for å finne en plass i kinosalen.