Når en du er glad i svinner hen
Å være pårørende til en med demens kan være både krevende og ensomt. Nå arrangeres Pårørendeskole for å gi kunnskap, verktøy og støtte til pårørende.
Med stadig flere som får demens, øker også antallet pårørende som trenger støtte. På grunn av eldrebølgen vil, ifølge Helsedirektoratet, antallet personer med demens dobles frem mot 2040. Derfor blir kunnskap om demens stadig viktigere.
På St. Hanshaugen Seniorsenter arrangeres kurset Pårørendeskole for pårørende til personer med demens, i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen og Oslo demensforening. Kurset går over fire kvelder og gir deltakerne innblikk i flere relevante temaer.
Miriam Haddeland Paulsen, koordinator for Pårørendeskole i Oslo demensforening, mener kurset er et viktig tiltak i veien mot et mer demensvennlig samfunn.
– Demens er en sykdom som mange møter på, og det er viktig at vi snakker mer om det. Når vi får mer forståelse og kunnskap i samfunnet, vil det bli enklere å håndtere for alle. Både for de som er rammet av sykdommen og for de pårørende, understreker hun.
Paulsen forteller at Pårørendeskolen er et nasjonalt tilbud som i dag tilbys i alle norske kommuner.
– Det er et tilbud som er utarbeidet for å gi pårørende verktøy til hvordan de kan mestre hverdagen. Mange pårørende står ofte midt i flere roller – som småbarnsforeldre, arbeidstakere og omsorgspersoner – og det kan være vanskelig å finne balansen, utdyper Paulsen.

Felleskap er en viktig del av kurset
Første kurskveld handler om sykdomslære, hvor deltakerne får innsikt i demensdiagnoser og sykdommens utvikling. Videre får de konkrete råd om samhandling med personer med demens og hvordan håndtere utfordrende atferd. Samt grundig gjennomgang av pårørendes rettigheter og tilgjengelige tilbud og tjenester i kommunen.
I tillegg til faglig påfyll, er fellesskapet en særdeles viktig del av kurset. Paulsen forteller at mange pårørende føler seg ensomme og at det er tungt å se en nær person sakte forsvinne.
– Mange oppfatter kanskje ikke seg selv som syk, og ønsker derfor ikke at det snakkes om. Som pårørende kan det føles som at man bærer på en stor hemmelighet – både for den syke og de rundt seg. Da kan det være godt å møte andre og få en anerkjennelse på at det du står i, det er du ikke alene om. Det er faktisk ganske vanlig.
Mange pårørende opplever det å møte andre i samme situasjon som en stor lettelse.
– Det bidrar til en sterk følelse av fellesskap og støtte. Det er kjempe viktig, understreker hun.
– Alle har et forhold til liv og døden
Elida Helgeland (24) er en som opplever sykdommen på nært hold. Som pårørende til en farmor med demens har Helgeland fått en dyp forståelse av hva rollen innebærer. Selv om hun ikke har deltatt på Pårørendeskole, mener hun slike kurs er viktige.
– Jeg tror det er et veldig viktig tilbud for pårørende, og jeg kunne gjerne dratt på et kurs selv. Jeg tror at min farfar, som var nærmeste pårørende til farmor, virkelig kunne hatt godt av det, sier Helgeland.

Som en skoleoppgave har Helgeland laget dokumentaren «Du skal få en dag i morgen» – en hyllest til farmoren og et prosjekt som har opplevdes svært terapeutisk. Hun tror dokumentaren har vært viktig for hele familien.
– Vi har fått muligheten til å bearbeide mange følelser på grunn av arbeidet med denne dokumentaren. Det er noe veldig fint med at vi har laget noe som føles så universelt. Selv om det handler om demens, kan folk relatere til det å miste noen eller stå i en krise. Alle har et forhold til liv og døden. Det viser hvor viktig det er å ha et fellesskap – å ikke føle seg alene.
Pårørendeskole kan bidra til nettopp dette: å gi pårørende et trygt rom til å dele erfaringer, støtte hverandre og å finne fellesskap i en krevende tid. Det er hjelp å få når en du er glad i svinner hen.